En av de største

«Sangene kalte på alt av følelser - latter, en tåre i øyekroken, en oppmuntring midt i det grå»

«Sangene kalte på alt av følelser - latter, en tåre i øyekroken, en oppmuntring midt i det grå»

Av

Vi skrev 6. juni 2009. Snart 60 år etter at han kom til verden i Tønsberg, skulle Jahn Teigen igjen stå på scenen i fødebyen.

DEL

MeningerTønsbergs Blad ga en gratiskonsert på plassen som var oppkalt etter ham. En forsmak på showet han og ekskona Anita Skorgan skulle ha premiere på samme sommer. Senere samme kveld ble vi fortalt at han hadde vært spent på hvordan det ville være å spille for sine egne igjen, hvordan han ville bli mottatt i byen der gode og mindre gode minner lurte rundt hvert gatehjørne.

5.000 mennesker fylte Brygga den kvelden. De planlagte åtte forestillingene av «Jahn Teigen fra Tønsberg» i Oseberg kulturhus ble til 24, og rullet og gikk rundt om i Norge i to år etterpå. I 2011 vendte han tilbake til nye, smekkfulle hus. Året etter var han der igjen, i skulpturell utgave på sokkel, ved et kafébord midt i folkestrømmen. Nær scenen, nær utelivet, nær oss. En feiret sønn av byen han var nødt til å holde på armlengdes avstand.

TIDLIGERE PRISVINNER: Jahn Teigen mottok Vestold Fylkeskommunes kunstnerpris i 2004.

TIDLIGERE PRISVINNER: Jahn Teigen mottok Vestold Fylkeskommunes kunstnerpris i 2004. Foto:

For selv levde Jahn Teigen i eksil størstedelen av de siste 30 årene. Da han slo gjennom for alvor som Eurovision-deltager med «Mil etter mil» i 1978, vendte han raskt 0 poeng fra den internasjonale finalen til opptur. «Folkekjær» er et slitt begrep, men hva skal vi ellers kalle en artist som fikk hele Norge til å synge med seg i alt fra tull og tøys med Prima Vera til følsomme ballader som «Adieu» og «Min første kjærlighet»? I et drøyt tiår var suksessen enorm.

Men den som byr på seg selv, kan miste mye. Feilslåtte investeringer og et husbyggeprosjekt på Vear endte i økonomisk havari, en forlovelse tok slutt. Det var en nedslitt Jahn Teigen som møtte redningen gjennom et årelangt opphold i Italia fra 1991. Senere, fra 2006, ble Skåne hans faste tilholdssted. Han vendte aldri tilbake for godt, men det gjorde derimot suksessen og anerkjennelsen i årene før helsen sviktet for alvor.

«Jeg vil gjøre no' jeg kan, ikke det andre vil,» het det i en låt som betegnende nok heter «Jeg g'ikke opp». Som oss andre var Jahn Teigen på sitt beste når han gjorde det han kunne. Sangene kalte på alt av følelser - latter, en tåre i øyekroken, en oppmuntring midt i det grå. «Så lenge jeg lever her, er jeg en optimist,» sang han i en blanding av trass og glede som kanskje innerst inne kjennetegner mye av hans liv og virke.

Nå lever han ikke lenger, men ved statuen på Brygga er de første blomstene allerede på plass, med sterke farver mot en vintergrå himmel. En siste takk fra oss her i Tønsberg.


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags