Osebergskipet ut til millioner av TV-seere

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

SJÆLLAND/TØNSBERG: To av verdens største TV-kanaler lager dokumentar om byggingen av Osebergskipet. I går ble kjølemnet hugget i Danmark.

DEL

I en dansk kongsskog noen mil nord for København hadde skogsmester Hans Kolling Andersen og Thomas Finderup funnet fram til et 35 meter høyt eiketre. Rettvokst, riktig alder, riktig tørrhet. Et perfekt emne for Osebergskipet.

Tidlig torsdag morgen startet huggingen. Da var også det britiske TV-produksjonsselskapet på plass. Det var også Tønsbergs Blad.

«Special»

Malcolm Neaum kunne avsløre at selskapet hans, Bellwether Media, nå lager en times spesialprogram for to av verdens største TV-selskaper. Når hele byggeprosessen er ferdig, skal filmen vises på meget anerkjente National Geographic Channel og amerikanske PBS.

LES OGSÅ: Skipsbygging kan bli TV-serie

– Det er gjort veldig lite på Osebergskipet de siste årene, sier Neaum.

– Vi skal filme alt fra hugging til seil. Og også gå inn på den tekniske historien ved skipet, sier han.

Filmen blir en times «special» på kanalene, og teamet hans kommer også til Norge for å følge byggingen, som skal foregå utenfor hotellet på Lindahlplan.

Rørt Røvik

Geir Røvik trodde ikke sine egne ører da han fikk beskjeden av Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip. Erlingsen har forhandlet om filmen en god stund.

I går var båtbyggeren selvsagt til stede da huggingen startet.

– I går var jeg femti år. I dag får jeg felle et tre, sa Røvik med tårer i øynene.

Håndkraft

Tømmerhugger Ole Martin Torbjørnsen brukte all sin kunnskap – og en vikingøks – for å felle emner til skipet i går. Et gigantisk eiketre på 2,9 meter i diameter ble felt med håndkraft mens TV-teamet filmet seansen i morgenlys.

LES OGSÅ: Tre millioner til Osebergskipet

SE VIDEO: Naglet vikingdagen

Senere på formiddagen dro teamet videre til et annet sted i skogen og hugget det som kan bli kjølen til skipet.

Rett ved skogsveien gjennom Jægerborg-skogen, står en massiv eik. Den er 35 meter høy og i toppen av den henger skogsarbeider Lars Rugsholm i et intrikat system av rappelleringstau og sikring. I beltet henger en stor motorsag og under står Max Coomer og assisterer, flytter tauverk og roper beskjeder fram og tilbake.

– Dette er Danmarks beste skog, og dette treet er det fineste i skogen, sier skogsmester Hans Kolling Andersen og kikker opp i kronene på en velpleid eikeskog som vi nordmenn bare kan drømme om.

Lars i toppen av treet kapper de øverste grenene av treet mens han henger etter tauene. Det tar en times tid før alt er ryddet og den øverste delen av treet lander med et brak i bakken.

Nå er det bare selve stammen igjen.

Spenning

Gjengen på bakken, skogsmester Kolling Andersen, tømmerhugger Max Coomer, Osebergskipets Geir Røvik, tømmerhugger Ole Henrik Thorbjørnsen, Thomas Finderup (som også skal bygge på skipet i Tønsberg), og Vikingeskipsmuseet i Roskildes Vibeke Bischoff, er spent. Det avgjørende øyeblikket kommer når stammen er nede og kjernen avslører sitt indre. Trekjernens kvalitet er nemlig helt avgjørende for om stammen kan brukes til kjøl eller ikke.

Max Coomer sager systematisk rundt stammen, 1.5 meter i diameter. Et tau er festet i toppen og den massive eika lander med et vanvittig brak. Alle løper til for å se om kjernen i treet er brukbar. Det er den.

– Virkelig god kvalitet, sier Røvik fornøyd.

Byggestart i juni

Det meste har i grunnen klaffet for Geir Røvik og hans menn fram mot starten på Osebergskip-byggingen. TV-dokumentaren var bare toppen på kransekaken.

Denne uken ble det også kjent at hotellet på Lindahlplan gir bort gratis rom, mat og fasiliteter til gjengen under hele byggeperioden.

LES OGSÅ: Skipsbyggernes Lindahl-drøm

Byggestart er i juni, men først skal de enorme tømmerstokkene hjem til Norge. De er allerede klare for å splittes – rett fra naturen. Snart er byggingen av Osebergskipet i full gang på Lindahlplan.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags