Arkeolog Lars Haugesten strekker fram handa og viser fram en over tusen år gammel sjakkbrikke funnet i Tønsberg. Hva passer vel bedre enn å vise den fram for publikum denne helgen som brettspill står i sentrum på Slottsfjellmuseet?

Anja Boman og Tommy Taraldsvik lener seg fram beundrer den eldgamle brikken høylytt.

– Kan jeg ta på den, spør Taraldsvik.

Sjakkbrikken kan være fra Midtøsten

Den vakkert dekorerte sjakkbrikken ble funnet høsten 2017 under utgravningene  i Anders Madsens gate 3. Den er utformet i muslimsk tradisjon og er ikke en menneskelig figur, og den er dekorert med noe man tenker er et arabisk mønster.

– Det er en springer, sier Haugesten, som er prosjektleder for utgravningene i Anders Madsens gate.

Han kjenner igjen mange av brettspillene som Anja Bomann og Tommy Taraldsvik gjør klart til spillfesten i Slottsfjellsmuseet denne helgen. Det er kjente  historiske spill som sjakk og mølle og mer ukjente brettspill som for eksempel Daldøsa og Reven og gjessene.

Brettspill var pensum for folk høyt på strå

Hele helgen vil de to representantene for Middelalderfestivalen ta i mot små og store som har lyst til å spille, være sosiale og kanskje lære et og annet nytt.

Å spille brettspill var ikke noe alle hadde tid til i middelalderen, men for rikfolk, konger og dronninger var det pensum.

– En ung adelsmann måtte mestre brettspill, sier Boman.

– Ja, det var en del av strategiutdanningen, sjakk er jo statsvitenskap, sier Tommy Taraldsvik.

Han er klar til å ta i mot alle som er nysgjerrige på spillene.

Spillhelgen skal være sosial

– Mange av disse spillene var risset inn på tønner, eller i fjellveggen. Sjømenn spilte når de var utpå, for eksempel, sier Boman.

Utover i gulvet ligger store trespill, som Boman i stor grad har laget selv. Det er mølle, tre på rad, Solitaire, Reven og gjessene og flere til.

– Jeg vil være inspirator, gi kunnskap og ha det hyggelige. Det er viktig at spillhelgen er sosial, sier Taraldsvik.