Leif Preus er død

Leif Preus har gått bort, 85 år gammel. Her er han avbildet i forkant av sin egen 80-årsdag i Horten. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Leif Preus har gått bort, 85 år gammel. Her er han avbildet i forkant av sin egen 80-årsdag i Horten. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

HORTEN: Fotograf Leif Preus døde i morges, 85 år gammel.

DEL

Fotopionér og grunnlegger av Preus Foto, Leif Preus er død. Preus ble 85 år gammel.

SEND DIN SISTE HILSEN HER

Preus er viden kjent for sitt arbeid for – og med norsk fotografi. I 1956 startet han fotobutikk i Horten, der han solte kamerautstyr. Han hadde også portrettstudio og laboratorium. I løpet av 80- og 90-tallet utvidet han driften, og i glansdagene hadde han over 200 ansatte fordelt over rundt 40 butikker. I 2007 ble Preus Foto kjøpt opp av Telebutikken.

LES OGSÅ: Stiller ut Hortens historie

Preus Fotomuseum, som i dag ligger på Karljohansvern, ble åpnet i 1976. Leif Preus var selv direktør for museet fra 1994 til 1998. Preus startet også Kihlegalleriet i Horten.

– Den beste

Mange hadde et kjært forhold til fotopioneren. Blant dem er turistsjef i Horten, Wigdis Solberg.

– Han var den beste sjefen jeg noen gang har hatt, sier hun til tb.no

Kjendisfotograf Morten Krogvold har ifølge fotografi.no uttalt at «Leif Preus er nok den fotografen som har betydd mest for norsk fotografi i vår tid».

Tidlig fotointeressert

18. februar 1928 ble Leif Preus født inn i en marinefamilie. Barndomhjemmet sto i Øvre Keisemark. Leif fulgte sin fars fotspor inn i marinen, hvor han ble undervisningsoffiser, skriver Gjengangeren.

Siden guttedagene hadde han en sterk fotointerresse. I 1956 etablerte han sin egen fotoforretning i Storgata 44, i huset som i dag blir pusset opp ved siden av Teppemagasinet, og laboratoriumet der hvor Trakter’n er nå. I disse årene samlet han på fotoapparater og kjøpte fotosamlinger, som senere skulle danne grunnstammen til Preus museum. Etter hvert flyttet Preus virksomheten til Langgata, hvor han også åpnet fotomuseum i 1976.

Preus foto ble etterhvert en stor og arealkrevende arbeidsplass i Horten, med postordresalg som en solid inntektskilde.
I en alder av 60 år overdro Leif Preus driften, med fotolaboratoriene i Elgstien, til sine tre sønner. Dermed fikk han mer tid til det han ønsket å gjøre; utgi fotobøker fra Horten, Borre og Åsgårdstrand, på sitt eget forlag, Lykkens forlag.

Dype spor

Selv om Leif Preus aldri engasjerte seg partipolitisk har han satt dype spor etter seg på mange områder. Preus var en sterk pådriver da Sentrumskirken skulle bygges, og han var en av ildsjelene bak opprettelsen av Kihlegalleriet ved Apenesgården.

Da Lokalhistorisk senter åpnet på Karljohansvern noen år senere, var Leif Preus en av støttespillerne der også.

For sitt virke og engasjement ble han tildelt St. Olavs Orden. Senere ble han også utnevnt til æresborger av Horten.

Leif Preus etterlater seg tre sønner, og sin hustru Anna Berit, som han giftet seg med i 1951.

Det er ennå ikke bestemt når begravelsen skal finne sted.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags