Camilla (26) fikk en busspassasjer til å gråte. Det er hun glad for.

FERSK FORFATTER: Camilla Helen Sandmo (26) fra Tønsberg er bokdebutant denne uka. Hun har skrevet en ungdomsroman der hovedpersonene tilhører kunstløp- og ishockeymiljøet.

FERSK FORFATTER: Camilla Helen Sandmo (26) fra Tønsberg er bokdebutant denne uka. Hun har skrevet en ungdomsroman der hovedpersonene tilhører kunstløp- og ishockeymiljøet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Camilla Helene Sandmo er en forfatter vi gleder oss til å følge i mange år fremover, sier sjefredaktør for barne- og ungdomslitteratur Camilla Brønnich Eikeland.

DEL

– Det er nesten litt uvirkelig. Jeg har jo boka nå, men likevel.

Camilla Helene Sandmo er på vei til lanseringsfest for ungdomsromanen «Kan vi bare late som».

26-åringen fra Tønsberg er kveldens hovedperson, at det er hun som er forfatteren er nesten vanskelig å ta innover seg.

LES OGSÅ: Da Jannike Lunde mistet faren, fant hun trøst i et hjerte. Nå har hun laget over hundre – Det er uheldig at en del barn bruker paracetamol hver eneste dag, og at midlene selges side om side med tyggis på Shell

Har «bestandig» skrevet

– Jeg har skrevet historier så lenge jeg kan huske. Den første historien til bok skrev jeg ferdig da jeg var atten.

– Hva handlet den om?

– Hahaha. Det har jeg ikke lyst til å snakke om, det var en «testbok».

Romanen ble aldri utgitt, den kom ikke lenger enn til en mappe på pc-en hennes. Det var visst like greit, ifølge Sandmo.

– Hehe. Det er jo en stund siden, jeg har forbedret meg. Nå har jeg den mest for å le av, sier hun.

Camilla Helene Sandmo er oppvokst i Tønsberg. Hun hadde sine første norsktimer på Sandeåsen skole, og fikk sine første norskkarakter på Presterød ungdomsskole.

Etter ungdomsskolen gikk hun et år på medier- og kommunikasjon på Melsom videregående skole, før hun byttet til to år med studiespesialiserende på Re. Det siste året gikk hun på Greveskogen videregående skole.

LES OGSÅ: Agnes fra Tønsberg har sunget for Morten Harket. Fredag er hun på TV i «The Voice»

Tok bilde av eposten

Sandmo drømte lenge om å få gitt ut en bok, men visste godt at det ikke var lett å komme gjennom det beryktede «nåløyet». Hun har skrevet tretten forslag til forskjellige bøker, det fleste har aldri nådd forlagshusene.

I fjor gikk drømmen i oppfyllelse. Da fikk hun napp med manuset sitt hos forlaget Vigmostad & Bjørke, etter å ha blitt refusert et par ganger.

Hun husker godt da eposten om at forlaget likte det de leste, dumpet ned i innboksen.

– Jeg ble kjempeglad – og sendte bilde av eposten til mamma, pappa og søsteren min, sier Sandmo.

Etter at hun ble tildelt redaktør ved forlaget, har hun lagt inn flere scener i fortellingen, men grunnhistorien er den samme: Svette, stinkende ishockeygutter og kunstløpsjenter med kjoler av chiffon.

(saken fortsetter under bildet)

LOVENDE DEBUT: – Det er sjelden vi kommer over så modne debutanter. Manuset fenget fra første side, og vi har enorm tro på denne boken, forlagsredaktør Camilla Brønnich Eikeland (til venstre) etter lanseringsfesten på Haugar Vestfold kunstmuseum torsdag kveld.

LOVENDE DEBUT: – Det er sjelden vi kommer over så modne debutanter. Manuset fenget fra første side, og vi har enorm tro på denne boken, forlagsredaktør Camilla Brønnich Eikeland (til venstre) etter lanseringsfesten på Haugar Vestfold kunstmuseum torsdag kveld. Foto:

– Jeg liker å få inn mye på få ord, men historien ble litt lenger underveis.

Den ferske boka er på 190 sider, Sandmo håper hun berører leserne med forfatterskapet sitt.

– Det er jo det som er målet, at de skal leve seg inn i det jeg har skrevet. Jeg fikk en tilbakemelding fra en som hadde begynt å grine på bussen. Det var litt gøy. Det er meningen at folk skal både le og gråte, sier Sandmo.

I forrige uke startet hun som deltidsstudent ved forfatterutdanningen Norsk barnebokinstitutt i Oslo, der skal hun delta på samlinger i to år. Hun vil også være å finne bak disken på Farmandstredet-butikkene Enklere liv og Rafens hjemme i Tønsberg.

LES OGSÅ:   Gro Dahle og Svein Nyhus har laget bildebok om overgrep

Frykter ikke hevnroman

Har hun et ledig øyeblikk, kaster seg over ungdomsromaner, særlig engelskspråklige. Men mye av fritiden fyller hun med skriving i leiligheten på Kaldnes.

– Jeg sitter hjemme i senga med pc-en på fanget. I pysjen – det er arbeidsuniformen det. Med fett hår. Neineinei, ikke skriv det, hahaha.

Sandmo har selv svingt seg i piruetter og hoppet aksel på danseisen, men hovedpersonenes historie er ikke selvopplevd.

– Det er ikke mye meg i boka, egentlig. Det fiksjon, historien er ikke sann, men det er umulig å ta bort forfatteren helt, selvfølgelig.

– Du er ikke redd for å bli saksøkt?

– Haha, nei. Jeg tror nok ikke det blir skrevet noen hevnromaner på grunn av denne boka.

Sandmo håper hun får ny bokkontrakt senere.

– Jeg liker å skrive ungdomsromaner og kjærlighetsdramaer om kleine ungdommer, sier hun.

Forlagsredaktør Camilla Brønnich Eikeland skryter av bokdebutanten:

– Det er sjelden vi kommer over så modne debutanter. Manuset fenget fra første side, og vi har enorm tro på denne boken. Det er en bok som passer perfekt for Skam-generasjonen. Den er troverdig i språk og tematikk. Camilla er en forfatter vi gleder oss til å følge i mange år fremover, sier sjefredaktør for barne- og ungdomslitteratur Camilla Brønnich Eikeland i forlaget Vigmostad & Bjørke.

BOKSIGNERING:  – Det var fullt hus. Veldig moro, sa forfatter Camilla Helene Sandmo etter bokslippet torsdag.

BOKSIGNERING: – Det var fullt hus. Veldig moro, sa forfatter Camilla Helene Sandmo etter bokslippet torsdag. Foto:

LES OGSÅ: Da Jannike Lunde mistet faren, fant hun trøst i et hjerte. Nå har hun laget over hundre

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.