Stolt historie - uviss fremtid

FEIRER: Per Rosenblad Brun (t.v.), Rolf Storm-Solberg og Erik Jacobsen foran Anders Madsens gate 3, der Tønsbergs Arbeiderforening holdt møter den første tiden, og som foreningens legat nå eier.

FEIRER: Per Rosenblad Brun (t.v.), Rolf Storm-Solberg og Erik Jacobsen foran Anders Madsens gate 3, der Tønsbergs Arbeiderforening holdt møter den første tiden, og som foreningens legat nå eier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tønsbergs Arbeiderforening har vært viktig for Tønsberg gjennom sine 150 år - men fremtiden er lederduoen Rolf Storm-Solberg og Per Rosenblad Brun litt bekymret for.

DEL

TØNSBERG: En prat med de to om Tønsbergs Arbeiderforenings jubileum handler fort om alt mulig annet. Både Rolf Storm-Solberg og Per Rosenblad Brun flommer over av kjærlighet til byen, dens historie, kultur og politiske liv, mennesker som har kommet og gått. Begge er de til stede overalt der kulturarven holdes i hevd, men begge er de også bekymret for om neste generasjon vil føre den videre.

– Vi trenger påfyll, for det er ingen tvil om at gjennomsnittsalderen stiger, sier nestleder Per Rosenblad Brun.

– I dag går ikke folk på foreningsmøter på samme måte som før, istemmer leder Rolf Storm-Solberg.

Som politisk veteran med lang fartstid i Arbeiderpartiet og bystyret synes han det er både trist og litt skummelt at mye av organisasjonslivet trues av forgubbing. Tross alt er det viktige fundamenter for både demokrati og frivillige bidrag til velferdssamfunnet vi snakker om.

Har gjort mye for byen

– Tønsbergs Arbeiderforening gjorde en viktig jobb på flere områder før det offentlige bidro, fastslår Storm-Solberg.

Som mangeårig leder av styret for Tønsberg-Nøtterøy bibliotek er han spesielt stolt av én ting, nemlig at Arbeiderforeningens 3 000 bind bøker dannet grunnlaget for opprettelsen av dette kommunale folkebiblioteket i 1909.

LES OGSÅ: Derfor er Tønsberg bedre enn Sandefjord på kultur

Foreningens gamle lokale i Kammegaten var også byens storstue gjennom flere tiår, åstedet for alt fra boksekamper via teaterforestillinger til politiske møter. Det var mye Tønsberg-historie som gikk opp i røyk da det store trehuset brant ned 26. juli 1952.

– Vi hører gjerne fra folk som har bilder fra arrangementer, møter og lignende i den gamle arbeiderforeningen, sier Erik Jacobsen.

MØTESTED: "Arbeider'n" var i sin tid Tønsbergs storstue, stedet for alle slags arrangementer. Her er Høyres mangeårige formann og stortingspresident C.J. Hambro (1885 - 1964) på talerstolen.

MØTESTED: "Arbeider'n" var i sin tid Tønsbergs storstue, stedet for alle slags arrangementer. Her er Høyres mangeårige formann og stortingspresident C.J. Hambro (1885 - 1964) på talerstolen. Foto:

Han har skrevet foreningens historie i 2016-utgaven av det lokalhistoriske årsskriftet «Berget» og dertil laget en jubileums-DVD.

LES OGSÅ: «Berget» står fjellstøtt

Først i 1965 sto dagens bygning ferdig på samme tomt, og funksjonen som byens kulturhus har «Arbeider'n» ikke fått tilbake. Men Tønsberg Amatørteater og Tønsberg Sjakklubb har sitt utspring i Arbeiderforeningen, og det samme har Stiftelsen Gamle Tønsberg.

LES OGSÅ: «Man slipper ikke av barna sine her og reiser hjem»

Gjennom sitt legat spiller Arbeiderforeningen for øvrig fremdeles en viktig rolle i bevaringen av det gamle Tønsberg.

– Legatet eier tre hus i Nordbyen, samt Anders Madsens gate 3, forteller Per Rosenblad Brun.

LES OGSÅ: Her blir det 35 nye parkeringsplasser

Upolitisk forening

I sistnevnte gård, som i sin tid var Tønsbergs folkeskole, holdt foreningen sine møter de første årene, mye fordi skolebestyrer Engebret Hougen var formann. Men det hele begynte i den såkalte Salen i Svend Foyns Arbeiderboliger 2. desember 1866, og Svend Foyn selv sto sentralt i oppstarten.

– Foyns hensikt var å demme opp for den fremvoksende sosialistiske arbeiderbevegelsen, sier Brun.

LES OGSÅ: Svend Foyn var viktig for mer enn hvalfangsten

Samtidig tror han nok navnet har fått mange til å tro det motsatte, men understreker at den er hundre prosent partipolitisk nøytral.

– Det beste beviset for det er nettopp oss to – Per kommer fra Høyre og jeg fra Arbeiderpartiet, sier Storm-Solberg.

Sosialt treffpunkt

I dag er foreningen først og fremst et sosialt møtested, med bl.a. foredragskvelder og bridge. Filosofen Henrik Syse var nylig på besøk, og 26.

januar kommer politimester Christine Fossen. Men hvordan få med nye folk på alt dette og mer til? Rolf Storm-Solberg legger ikke skjul på at foreningen må vurdere hvordan både den selv og bygningen skal drives fremover. Per Rosenblad Brun er likevel optimist:

– Nå har vi fått nøkkelen til Løkken. Her kan de historiske foreningene i Tønsberg få et fint møtested. Nylig hadde vi et fellesmøte med Stiftelsen Gamle Tønsberg på Løkken og det var smekkfullt. Hvis vi kan samarbeide om prosjekter fremover, som står på egne ben og drar til seg aktive mennesker som får det til, har jeg tro på fremtiden. Fellesnevneren er Tønsberg by, sier Per Rosenblad Brun.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags