Graver ikke opp vikingskipet i vinter

Gården Gjellestad i Halden i Østfold. Ved hjelp av georadar er et funnet spor av et vikingskip like nord for gravhaugen Jellhaugen. Dette kan være et av de største skipene fra denne tiden som er funnet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Gården Gjellestad i Halden i Østfold. Ved hjelp av georadar er et funnet spor av et vikingskip like nord for gravhaugen Jellhaugen. Dette kan være et av de største skipene fra denne tiden som er funnet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Arkeologene har lagt vekk utstyret. I vinter skal det legges planer for videre undersøkelser av Jellestadskipet fra vikingtiden som nettopp er funnet i Østfold.

DEL

Arkeologene har lagt vekk utstyret. I vinter skal det legges planer for videre undersøkelser av Jellestadskipet fra vikingtiden som nettopp er funnet i Østfold.

Riksantikvaren styrer skuta

–Vårt ønske er at vi fortsetter med en inngrepsfri metode med georadar og magnetometer til våren, når telen er gått. Likevel er det mulig vi må åpne noen steder med gravemaskin der det ikke er spor å se. Vi må kjenne etter om det er bevart treverk, sier konservator og arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen i kulturminneseksjonen i Østfold fylkeskommune.

(saken fortsetter under bildet)

Jordet på gården Gjellestad, like ved E6 i Halden i Østfold, der arkeologer har funnet spor av et vikingskip. Funnet er gjort like nord for Jellhaugen, som trolig er Nordens nest største gravhaug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Jordet på gården Gjellestad, like ved E6 i Halden i Østfold, der arkeologer har funnet spor av et vikingskip. Funnet er gjort like nord for Jellhaugen, som trolig er Nordens nest største gravhaug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Etter at informasjonen er samlet inn, er det Riksantikvaren som bestemmer veien videre.

LES OGSÅ: – Det er skammelig at vikingskatten ikke får penger (+)

Ble funnet i april

De første spor med georadar av Jellestadskipet ble gjort i april. Funnene ble gjort ved gravhaugen Jellhaugen på Gjellestad gård i Berg i Halden kommune i Østfold.

LES OGSÅ: Frykter vi må klare oss med kopier av vikingskattene (+)

Det var imidlertid så vått at geomaskinen måtte bli dratt opp av jordet med bondens traktor.

I august kjørte arkeologene i gang igjen etter den knusktørre sommeren, og denne gangen fant de tydelige spor etter det 20 meter lange vikingskipet.

Funnet er sammenlignet med Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet.

LES OGSÅ: Vikingskipsbyggerne er kjempeskuffa: Får ikke en krone til Gokstadskipet (+)

Mye ødelagt

Arkeologene blir ikke overrasket om en god del av skipet er ødelagt. Håpet er at bunnen kanskje ligger i leire og er bevart.

Jellhaugen, som er gravhaugen ved skipet, ble pløyd ned på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Den er i dag rekonstruert.

Det er Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som gjorde geoundersøkelsene som førte til funnene.

LES OGSÅ: I denne kjelleren skjuler det seg en skatt som ingen får se: – Det er ille at den må stå bortgjemt slik (+)

LES OGSÅ: TB-podden: Må vi ta til takke med kopier av vikingskattene?

LES OGSÅ: Hva kan vi forvente om Jellestad-skipets framtid? (+)

LES OGSÅ: Vikingskipet ligger på hans eiendom (+)

(©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.