Gå til sidens hovedinnhold

Lager mat av søppel

Artikkelen er over 9 år gammel

VESTFOLD: Potetene Geir Skeie serverer, er definert som søppel. Årsak: De er for små.

– Det er helt sinnssykt at systemet fungerer sånn. Dette er gode poteter, men bøndene må kaste dem fordi de er for små. Grossistene vil ikke ha poteter som er mindre enn fire centimeter, sier Geir Skeie til Sandefjords Blads nettutgave sb.no.

Han er en av verdens beste kokker og driver restaurant i Sandefjord. Skeie synes det er helt uakseptabelt at spiselig mat regnes som søppel grunnet størrelse.

– Bakvendt

– Tonnevis av norske småpoteter kastes. Samtidig må staten subsidiere bøndene som taper penger på dette. Det er bakvendt. Og attpåtil importeres store mengder små gourmetpoteter fra Frankrike, Spania, Israel og helt fra Peru. Det er lite miljøvennlig, samt at smak og næringsinnhold taper seg på lang frakt, sier Geir Skeie.

Han mener norske småpoteter smaker mye bedre enn importerte:

– Det er fordi norske poteter dyrkes i en tid med lange, lyse dager, sier han.

– Idiotisk å importere

Han synes grossistene har et ansvar.

– Det er helt idiotisk at vi skal importere småpoteter når samme vare i Norge kastes. Særlig når vi ser at småpoteter fra utlandet selger som bare det. Både vanlige folk og restauranter etterspør småpoteter – det vises på salget, sier Skeie.

I sommer kjøpte han ett tonn småpoteter fra Tor Christian Dingstad i Sandefjord.

– Ikke fordi de er billigere for meg å kjøpe – de må sorteres først. Men de smaker bedre enn små importpoteter, samt at jeg foretrekker å bruke lokale, kortreiste råvarer, sier Skeie.

– Kaster ti tonn

Dingstad mener selv at Norges selvforsyningsgrad kunne være mye høyere om det ikke fantes krav til minstemål og fasong på poteter, grønnsaker og annet.

– Jeg kaster fem prosent, faktisk totalt ti tonn, av hele potetproduksjonen min. Det er masse flott mat, og de små potetene er kanskje de beste, sier Dingstad, som hevder han gang på gang tar opp temaet med grossistene.

– De dekker seg bak at små poteter er vanskelig å markedsføre. Men jeg tror ikke de har prøvd noe særlig, sier Dingstad.

Bamas produktsjef for poteter, Espen Gulltveit, hevder imidlertid de jobber med saken. Han mener små poteter har blitt mer attraktivt.