Nøtteliten på nøtteshopping

NØTTELITEN: Bildeserien Hanne Guro Rønning tok ved skogkanten på egen tomt i Maura viser hvordan det tøffe ekornet sakte, men sikkert tar nøtt for nøtt ut av den lille handlevogna som matmor har fylt med festmat. Fotograferingen tok lang tid da ekornet fløy av gårde inn i skogen med en og en nøtt før hun returnerte til nøttebutikken.

NØTTELITEN: Bildeserien Hanne Guro Rønning tok ved skogkanten på egen tomt i Maura viser hvordan det tøffe ekornet sakte, men sikkert tar nøtt for nøtt ut av den lille handlevogna som matmor har fylt med festmat. Fotograferingen tok lang tid da ekornet fløy av gårde inn i skogen med en og en nøtt før hun returnerte til nøttebutikken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Maura er ekornene så glad i nøtter at de tilsynelatende fyller hele handlevogna full.

DEL

Hanne Guro Rønning er ofte ute med kameraet der hun bor helt ved skogkanten i Maura.

– Jeg mater både fugler og ekorn året igjennom, forteller hun.

I sommer har Rønning hatt fast besøk av to ekorn. Det ene, en hunn, er visstnok tøff og freidig. Det andre, en hann, mer forsiktig.

– Spesielt hunnen er svært sjarmerende og morsom. Jeg ser henne ofte bevege seg i trærne langt unna, og så kommer hun bort for å se hva jeg har lagt ut.

Favoritten er valnøtter. En dag fikk Hanne Guro ideen om å sette ut en liten handlevogn som tiåringen hennes hadde på rommet. Hun fylte kurven med nøtter, og satte seg til. Dette kunne bli godt bildemateriale. Og hobbyfotografen fikk rett.

– Først var hun skeptisk, for jeg pleier å henge maten i trærne, så det tok lang tid, kanskje et par, tre kvelder, før hun våget seg bort til handlekurven, forklarer hun.

– Etter hvert ble hun tøffere og hentet nøtt for nøtt etter å ha studert den opp og ned. Hun løp av sted med en og en borti skogen. Jeg tror hun har noen unger, så ferden gikk nok til reiret.

– Seansen må ha tatt sin tid?

– Ja, jeg var ute med kameraet en god stund for å fange episoden. Ekornet er vant til å hente nøttene fra fuglemateren som jeg henger i trærne, så dette var litt uvant for henne.

På bildene ser det ut som om ekornet har fylt handlevogna med nøtter, selv om det i virkeligheten er matmor som har utført handlingen, og Hanne Guro måtte trekke på smilebåndet flere ganger under naturepisoden.

– Jeg er glad i å fotografere, og spesielt dyr. Det er noe med å fange øyeblikkene som aldri kommer tilbake.

Ekorn i hagen

  • Ekorn spiser gjerne det fuglene spiser; solsikkefrø, alle typer nøtter, ymse typer frø, frukt, brød og meiseboller.
  • Det kan også være lurt å ha en skål med vann i nærheten.
  • Ekorn sanker mat som de gjemmer unna i hull i trær eller i små groper i bakken for å spise den senere. Men da ekorn er glemske dyr, hender det de glemmer hvor de har gjemt maten.

Artikkeltags