Dette vet vi om ambulansekapringen i Oslo

Av

Kvinne og tvillingpar på 7 måneder til sykehus etter ambulansekapring i Oslo. En mann og en kvinne er pågrepet. Mannen er siktet for drapsforsøk.

DEL

(Nettavisen) Store politistyrker aksjonerte tirsdag da en ambulanse ble kapret på Torshov i Oslo ved 12.30-tiden. Det var NRK som først meldte om saken.

Det hele startet med en singelulykke i Trondheimsveien 184 på Sinsen der en bil havnet på taket. Kort tid etter ble ambulansen kapret.

Politiet: - Kjørte for å ramme ofre

Politibiler og en annen ambulanse ble brukt for å stanse den kaprede ambulansen, og politiet skjøt også mot kjøretøyet. Ferden endte i Krebs gate på Torshov.

- Gjerningspersonen har bevisst kjørt bilen opp på fortau for å ramme ofre, opplyste konstituert visepolitimester Johan Fredriksen på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Det var denne ville ferden både politi og ambulansepersonell satte alt inn på å stoppe. Både politibiler og en annen ambulanse ble brukt for å kjøre inn i den kaprede ambulansen og få stanset den.

Politiet forteller under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at også en kvinne er pågrepet etter ambulansekapringen på Torshov i Oslo.

Politiet forteller under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at også en kvinne er pågrepet etter ambulansekapringen på Torshov i Oslo. Foto:

Mann siktet for drapsforsøk

En mann og en kvinne er pågrepet i saken. Begge er norske statsborgere. Mannen (32) ble pågrepet da den livsfarlige ambulanseferden ble stanset. Kvinnen (25) ble etterlyst og ble senere pågrepet i en politiaksjon på Bogerud. Begge er fra Østlandet og begge er godt kjent av politiet.

Ifølge Dagbladet viser tidligere dommer at den pågrepne mannen har en lang straffehistorie, blant annet med bruk av narkotika, ulovlige våpen, biltyveri og vold.

Mannen er siktet for drapsforsøk etter hendelsen tirsdag, mens kvinnen foreløpig er siktet for befatning med skytevåpen.

- Den etterlyste kvinnen er nylig pågrepet, opplyste politiet da de åpnet pressekonferansen.

Fant hagle og maskinpistol

Politiet kan foreløpig ikke si noe sikkert om motivet. Det ble funnet våpen, en hagle og en Uzi maskinpistol, i den kaprede ambulansen og noe som skal være narkotika.

- All historikk på disse personene er av interesserte, uttalte politiinspektør Grete Metlid på pressekonferansen og bekreftet at politiet har hørt opplysninger om at de to som er pågrepet skal være en del av et høyreekstremt miljø.

Kjørte på kvinne med barnevogn

En kvinne med barnevogn og to barn og et eldre ektepar ble påkjørt av den kaprede ambulansen. Ingen ble alvorlig skadd, melder NTB. En eldre mann ble kjørt til legevakt. De to barna, som er tvillinger, er lettere skadd.

- Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, het det i en melding fra politiet rett før klokka 15.

Se Nettavisen nyhetsstudio om ambulansekapringen

Avfyrte skudd for å stanse ambulansen

Like over klokka 13 meldte politiet at de hadde kontroll på ambulansen og en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse ham. Han ble ikke kritisk skadd. Politiet tok beslag i et våpen.

- Jeg så plutselig bare masse politibiler, og så hørte jeg masse skudd - i to omganger tror jeg, uttalte Sina Engan til Nettavisen mens dramaet pågikk.

Ambulansens ville ferd endte her ved en av Torshov-gårdene. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Ambulansens ville ferd endte her ved en av Torshov-gårdene. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Kulehull i døra på ambulansen

Det var i Åsengata at mannen tok kontroll over ambulansen.

Et øyenvitne forteller til Nettavisen at han så politiet aksjonere mot ambulansen like før den stoppet ved en av Torshov-gårdene. Han så politiet bevege seg mot ambulansen og avfyre skudd og at det da skal ha vært minst én person i ambulansen. Det var synlige kulehull i døra på ambulansen, forteller Nettavisens reporter på stedet.

Politiet bevæpnet seg og rykket ut med store styrker. Aksjonen foregikk i området mellom Sandaker og Torshov.

Det var helikopter i lufta på stedet, og politiet sperret av flere områder, meldte Nettavisens reporter på stedet. Politiet rykket ut med spesialstyrker væpnet med automatvåpen.

- Folk dukket seg bak biler

En tipser forteller til Nettavisen at gjerningsmannen først tok en bil i området Rosenhoff/Sinsen før han kjørte mot Sandaker og Torshov.

Tipseren forteller at en mann skal ha kjørt en privatbil som havnet på taket. Pressebilder viser en bil liggende på taket på en gangvei i Trondheimsveien på Sinsen.

- Mannen skulle hente noen blå kanner eller noe bak i bilen. Han knuste til slutt bakruten for å få med seg ting ut av bilen, sier mannen.

Vitnet forteller at mannen deretter skal ha gått nedover veien.

- Han kom til bensinstasjonen og da kom sykebilen. Han truet dem med et våpen og overtok bilen og kjørte avgårde.

– Hundepatruljen og to-tre andre patruljer begynte å skyte mot ambulansen, sier mannen som selv var ute og kjørte på Torshov. Han forteller at folk dukket bak bilene.

– Tre-fire politibiler krasjet inn ambulansen, sier han og legger til at tre politibiler ser ut til å være totalskadd.

Stengte og lukket skole

Nettavisens reporter har fått opplyst av en ansatt på Lilleborg skole, som ligger i nærheten, at de stengte skolen og fysisk lukket porten. Elevene ble holdt igjen til foreldrene kunne hente dem.

- Vi stenger av portene her nå, ettersom situasjonen ennå er uavklart. Vi har fått flere motstridende meldinger, men det er ikke bestemt hvor lenge vi holder igjen porten, uttalte vaktmester Bård Follenes ved Lilleborg skole.

Flere foreldre samlet seg i skolegården.

Bevæpnet gjerningsperson

Politiet fikk kontroll over mannen etter å ha avfyrt skudd. Gjerningsmannen ble ikke kritisk skadd.

Like over klokka 13 meldte Oslo-politiet at har kontroll på ambulansen som er stjålet. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen. Gjerningsmannen var bevæpnet.

«Vi har kontroll på en ambulanse som ble stjålet, av en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen, han er ikke kritisk skadd. Oppdatering vil komme», melder politiet.

Øyenvitner forteller til NRK at mannen også skal ha avfyrt et våpen mot politiet.

Samtidig lette politiet etter en kvinne.

- Vi søker etter en kvinne som var involvert i trafikkulykken og som vi setter i sammenheng med ranet av ambulansen, meldte politiet klokka 14.

Kort tid etter gikk politiet ut med signalement av kvinnen: «Lys i huden, 165 cm høy, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, ser ruset ut».

Kvinnen ble senere pågrepet uten ytterligere dramatikk på Bogerud.

- Ikke terrorrelatert

Klokka 14.43 uttalte politiet til NTB at det ikke er fare for omgivelsene på Torshov. Motivet for kapringen er fortsatt ukjent. Det totale skadeomfanget er ikke klart. Politiet tror ikke kapringen er terrorrelatert.

Politiet arbeider ut fra teorien om at det ble sendt ambulanse til en trafikkulykke og at de to som er involvert ikke ønsket helsehjelp, melder NTB.

Artikkeltags