Det er ingen bønn, du må registrere din brønn

VANNSIKKERHET: Brønner må nå registreres hos Mattilsynet.

VANNSIKKERHET: Brønner må nå registreres hos Mattilsynet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Disponerer du en brønn som deler vann med andre, må du registrere denne hos Mattilsynet.

DEL

– Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann, understreker tilsynet i en pressemelding.

Registreringen er gratis, og gjøres på mattilsynet.no. I skjemaet registrerer man vannforsyningssystemets plassering ved å markere stedet i et kart, og det er kun noen få tilleggsspørsmål som skal besvares.

Obligatorisk

Mattilsynet opplyser at det er obligatorisk å registrere vannforsyningssystemet.

– Dette kom som en hjemmel i den nye drikkevannsforskriften fra januar 2017, som satte tydeligere krav til trygt drikkevann også fra små vannforsyningssystem. Husstander som har privat brønn, men ikke deler drikkevannet med andre, skal ikke registrere sin vannforsyning hos Mattilsynet.

– Trygghet for den enkelte

Det hele handler om trygt drikkevann for den enkelte, og at myndighetene får vite hvor de enkelte vannkildene er, slik at disse ikke forurenses ved uvitenhet.

– Kommunene vil få tilgang til den registrerte informasjonen fra Mattilsynet. En slik oversikt kan være uunnværlig når kommunen legger planer for bruk av arealer rundt brønnen og brønnområdet. Oversikten gjør det mulig å vurdere hensyn til drikkevannskildene på et tidlig tidspunkt, sier seniorrådgiver Line Ruden i Mattilsynet.

Artikkeltags