Partene hadde frist til midnatt natt til torsdag med å bli enige, men først tolv og en halv time på overtid kom meldingen om at partene var enige.

Dersom det ikke hadde blitt enighet, hadde 1.700 medlemmer i Norsk Journalistlag og 685 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) gått ut i streik, noe som ville rammet sendingene på TV og radio kraftig. Blant annet ville Eurovision-finalen og 17. mai-sendingene blitt rammet.

Utjevning

Norsk Journalistlag opplyser at de har fått et flatt tillegg til alle på 13.000 kroner, penger til utjevning og gjennomslag for flere sentrale krav. Ingen får mindre enn 2,1 prosents lønnsøkning. Minstelønnssatsene økes med 20.000 kroner og det er satt av penger til en sentral pott til utjevning av lønnsforskjeller i NRK. Ulempetillegg skal økes, og medarbeidere skal få betalt for arbeid i sosiale medier på fritiden.

– Vi er fornøyd med at vi har fått en sosial profil på oppgjøret, med en justeringspott som monner, sier forhandlingsleder og leder av NRKs journalistlag, Richard Aune.

Krevende

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter betegner meklingen som utrolig krevende.

– Til slutt fikk vi dem til å forstå at oppgjøret måtte være innenfor rammene til frontfaget. Det satt langt inne, sier hun til NTB.

Forhandlingsleder i LO Stat, Lise Olsen, betegner også meklingen som vanskelig.

– Vi er fornøyd med at vi beholder lønnssystemet som sikrer lik lønn for likt arbeid i NRK. Dette er en viktig seier for de ansatte, sier hun.

Også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med løsningen.

– Dette er en icebreaker, sier han tilKampanje, og henviser til det norske Eurovision-bidraget og TV-sendingen som dermed går som planlagt.

– Jeg vil gjerne berømme alle de tre parter i dette oppgjøret for at vi sammen klarte å finne en løsning og tok ansvar for at dette ikke ble en konflikt, sier han.