Gå til sidens hovedinnhold

Da Eivor begynte i Tønsbergs Blad, ble denne gjengen historisk

Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang i Tønsbergs Blads 147 årige historie består 50 prosent av nyhetsledelsen av kvinner.

Eivor Jerpåsen (27) begynte som nyhetsleder i Tønsbergs Blad i desember. Sammen med Marie Olaussen (40) utgjør hun halvparten av redaktørkollegiet i avisen. Ansvarlig redaktør Sigmund Kydland (54) er strålende fornøyd med ledergruppa.

– Jeg er kjempehappy med det teamet vi har fått på plass nå. Vi har god spredning på alle områder, både alder, kjønn, bakgrunn og kompetanse. Forskjellighet er en styrke, sier han.

– Hvor viktig er det med kjønnsbalanse?

– Det er viktig med både kvinner og menn fordi vi skal speile det samfunnet vi har rundt oss. Men det aller viktigste for oss har vært å fylle på med den kompetansen vi trenger. Heldigvis har det ikke vært vanskelig å få på plass begge deler, sier Kydland, som synes det er massevis av flinke kvinner å ta av i pressen.

– At det skal være en utfordring å finne kvinner til lederstillinger, det skjønner jeg ingenting av. Kanskje det er spesielt i media, men her er det i hvert fall massevis av dyktige kvinner å ta av. Vi er nå i en prosess der vi skal ansette ny journalist, og der ser vi det helt tydelig. I søknadsbunken har det vært like mange kvinner som menn, og de kvinnelige søkerne henger med helt inn i finalen, sier han.

– Tenker ikke alder

Like fornøyd er nyhetsredaktør Erik Wold Aunemo (37).

– Det er viktig at vi har ulike folk i nyhetsledelsen. Ulike typer tenker ulikt og kommer kanskje med ulike ideer, sier Erik Wold Aunemo. Han legger til:

– Det jo sånn at vi har 50 prosent kvinner i resten av verden, så det burde jo være sånn. Og kvinnene i nyhetsledelsen er her fordi de er dyktige, ikke fordi de er kvinner.

Ikke bare trekker Jerpåsen kvinneandelen opp i redaktørkollegiet. Med sine 27 år trekker hun gjennomsnittsalderen ned. Det har hun ikke fundert så mye over.

– Jeg tenker ikke så mye på alderen min. Eller at jeg er kvinne. Men det er jo fint at vi er en blandet gjeng, medgir Jerpåsen.

Tønsbergs Blads lesere har høy gjennomsnittsalder, og derfor har avisen et mål om å kapre flere yngre lesere.

– Det kan nok hende at jeg har et annet perspektiv i enkelte saker. Mens noen jubler over at boligprisene stiger, så tenker jeg at det gjør det vanskeligere for yngre å etablere seg, for eksempel. Det har med livsfaser å gjøre,  sier Jerpåsen.

Kultur

Marie Olaussen har vært i redaktørgruppa siden 2008. Hun har en klar formening om at forskjellighet har noe for seg.

– Både i diskusjoner i redaktørgruppa og i måten vi gjør ting på, så er det min erfaring at vi kan ha litt ulik tilnærming.

– Er du sikker på at det har med kjønn å gjøre?

– Jeg kan ikke være sikker på at forskjellen er kjønnsbasert. Men jeg føler vel at den er det. For å si det litt kvinnelig, ler Marie Olaussen.

Hun mener Tønsbergs Blad har kultur for å slippe folk til.

– Noen vil kanskje ha innvendinger til Eivors unge alder, men i Tønsbergs Blad har vi en kultur på å gi folk muligheten. Eivor er et åpenbart talent, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med henne.

Kommentarer til denne saken