Gå til sidens hovedinnhold

Vestfold-journalister hedret på prisfest

Artikkelen er over 4 år gammel

Journaliståret 2016 ble feiret.

Hvert år samles pressefolk fra hele Vestfold for å hedre den jobben som kolleger har utført året før. For journaliståret 2016 kom det inn rundt 120 bidrag.

Søppelsak vant

Lars Døvle Larssen i Tønsbergs Blad skrev i februar 2016 om at flere av søppelbilene til Veireno ikke har lov til å kjøre på kommunale veier.

«Vinneren av Årets nyhetssak er en godt skrevet sak som avdekker ulovlig kjøring med søppelbiler. Artikkelen er godt gjennomarbeidet med gode intervjuer og dokumentert fakta. Journalisten er kritisk og intervjuobjektene er relevante. En sak med høy relevans for leseren og en betydelig aktualitetsfaktor», skriver juryen i sin begrunnelse.

Gripende intervju

Vinneren av Årets intervju ble Tone Merethe Ude i Sandefjords Blad med et intervju med en mor som slo sønnen sin når hun følte at hun ikke mestret livet.

«Vinneren av Årets intervju ble Tone Merethe Ude i Sandefjords Blad med en mor som slo sønnen sin når hun følte at hun ikke mestret livet. Vinneren av årets intervju har klart å få en fortvilet mors tillit, og forteller hennes historie – varsomt og rått. Hva skjer når en mor er så grunnleggende rasende at hun slår sønnen sin? Leseren får være med inn i morens fortvilelse over egen oppførsel, erkjennelsen av at hun må endre atferd og det langsiktige arbeidet hennes med sinnemestring. Med enkle og virkningsfulle grep får leseren en bred forståelse av Familievernkontorets viktige arbeid med familievold», skriver juryen.

Ungdomsmiljø

I kategorien Årets snakkis gikk også en journalist i Sandefjords Blad av med seieren. Det var Victoria Jane Armstrong med saken «Sosial status bestemmer hvor elevene sitter i kantina», som juryen beskriver som en saftig historie om sosiale hierarkier og uskrevne regler i et ungdomsmiljø.

Årets presentasjon gikk til Henrik Bøe i NRK. Han laget saken «Fra 26 til 6 kommuner», som juryen beskriver som grafisk elegant og historisk relevant.

Gjorde nesten rent bord

Blant fotografene skulle prisene «Åpen klasse», «Serie/reportasje», «Nyhet», «Sport» og «Portrett» deles ut.

Åpen klasse ble vunnet Alexander Svanberg i Jarlsberg Avis for bildet «På kanten».

«Vinneren av Foto Åpen klasse er et spennende bilde hvor fotografen har brukt linjer og kontraster som virkemidler. Kameravinkelen er høyst utradisjonell og gir oss en følelse av å stå nært sidelinjen av det som skjer. Med dette bildet får historien en ekstra dimensjon og et blikkfang som skaper interesse», var juryens dom.

Prisen for Serie/reportasje ble vunnet av John-Andre Samuelsen i NRK med en feel-good bildeserie med godt lyssatte motiver og varme fine farger.

Årets foto i kategorien nyhet ble vunnet av Alexander Svanberg i Jarlsberg Avis.

 

Bildet er av statsministeren fra en original vinkel.

«Å være en av mange fotografer på plass når noe spesielt skjer, er en vanskelig situasjon. Hvor mange fotografier har vi ikke sett når politikerne kutte bånd, smiler og rister hender eller poserer foran fotografen? Her får vi et bilde som ikke bare forteller at Erna Solberg er på Holmestrand stasjon, men som også gir oss følelsen av oppstandelsen rundt besøket. Vinneren har tatt et annerledes nyhetsbilde med en twist i form og komposisjon. Han velger å fortelle metahistorien om da statsministeren besøkte Holmestrand, og han lykkes med det», skriver juryen.

Alexander Svanberg ga seg ikke med det. Også Årets sportsfoto sto han bak.

 

«Må den raskeste vinne! Dette bildet ser vi ofte: Vinneren med hendene i luften som går i mål. Vinneren av årets sportsfoto gir oss noe annet å tenke på; at det kanskje ikke alltid er det å komme først i mål som teller her i livet, men å gjøre det beste man kan ut fra sine egne forutsetninger. Bildet viser løper nr. 307, en godt voksen kvinne med rullator, som er midt i sitt løp. I fotograferingsøyeblikket passerer løper nr. 1, som gir kvinnen med et blikk fullt av respekt. Dette er virkelig øyeblikkets kunst. Fotojournalistikk på sitt beste», skriver juryen om bildet.

Siste fotopris gikk til selvsamme Svanberg, denne gang for Årets fotoportrett.

 

Juryen skriver om bildet: «Med dette fotografiet har fotografen fått fram en uformell og ikke oppstilt positur. Bildet har vakkert lys fra vinduene, og har en god komposisjon. Med lavt kamerastandpunkt som virkemiddel løftes hovedpersonene opp til en høyere status. Bildet uttrykker ro og harmoni.»

Årets hovedvinner ble Vegard Lilleås og John-Andre Samuelsen i NRK med saken «Å ta bilder holdt meg i live».

Juryen besto av Ingrid Nilsson, direktør Preus museum, Kathrine Aspaas, journalist og forfatter og Rolf Wilhelm Marthinsen, medielærer Horten videregående skole.

Kommentarer til denne saken