– NRK svikter distriktene

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har fått noe å tenke på.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har fått noe å tenke på. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NRK får kritikk for å kutte i distriktsnyhetene på fjernsyn.

DEL

Et kvarters daglig nyhetsmagasin rett før Dagsrevyen er erstattet med fem minutters sendinger tre ganger i løpet av TV-kvelden. Det har kommet en storm av protester fra publikum over hele landet. En Facebook-aksjon er i sving, og flere politikere hever kritiske røster. NRKs distriktsredaktør Grete Gynnild Johnsen bedyrer at det ikke er snakk om å kutte, men å legge om tilbudet.

KOMMENTAR – Faktum er at NRKs distriktskontorer aldri har produsert mer stoff enn nå – på radio, på TV og på nett. NRK er nødt til å være der publikum er, og nordmenn under 60 år sier at deres viktigste kilde for oppdaterte nyheter er mobil. Derfor setter vi mer ressurser inn der, sier Johnsen.

LES OGSÅ: (+)Politiet er krystallklare i sitt valg av fastlandsforbindelse: – Bru vil gi store utfordringer

Men disse NRK-argumentene preller av som vann på gåsa. Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) mener omleggingen fører til mindre og dårligere regional mediedekning. Han advarer samtidig mot en tabloidisering av NRKs regionale nyheter. Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland (H), lover å ta opp saken når hun snart deltar på sitt første møtet i Kringkastingsrådet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

LES OGSÅ: OBS! Natt til tirsdag legger de om trafikken på E18

Stortinget har bestemt at NRK skal reflektere det geografiske mangfoldet i Norge og ha et godt lokalt tilbud. NRK skal derfor være til stede i alle fylker. Samtidig har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen redaksjonell frihet til selv å disponere sine folk og legge opp sendeplaner som på best måte møter konkurransen og dekker NRKs spesielle rolle som statlig allmennkringkaster.

På denne bakgrunn er det forståelig og riktig av NRK å fornye sitt tilbud i tråd med endrede medievaner og konkurransebilde. Det er et faktum at stadig flere leser nyheter på mobilen. På den annen side er det fortsatt mange, både unge og gamle, som ser på ordinært fjernsyn. For dem blir det et tilbakeskritt å bli avspist med korte nyhetsinnslag presset inn på under fem minutters distriktssending. Lengre og mer grundige regionale nyheter forsvinner.

Lengre og mer grundige regionale nyheter forsvinner.

LES OGSÅ: (+) Åse ble behandlet på legevakten: – Det føltes som et overgrep

Det lisensfinansierte mediehuset NRK, med alle sine underavdelinger rundt om i landet, bør ha alle muligheter til å utføre samfunnsoppdraget både på landsplan og lokalt. Det er over 900 ansatte ved NRKs distriktskontorer. Her produseres gode regionale nyheter, reportasjer og andre programmer som publiseres på TV, radio og nett. Så kan det selvsagt diskuteres om tilbudet er godt nok til å treffe folk flest i en ny mediehverdag. Her bør NRK gå i seg selv.

Siden NRK-monopolet forsvant, har NRK på forbilledlig måte klart å fornye seg. Men kort og kjapt er ikke bare av det gode. Mange savner et kvarters lange distriktssendinger. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen bør låne øre til protestene. Viktig melding: Lytt til Facebook.

LES OGSÅ: På denne farmen oppdretter de fasaner som blir satt ut ulovlig: – De sulter eller fryser i hjel når vinteren kommer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken