Tjøme kommune: Ingen «storm i et vannglass»

Jørn Magdahl om inhabilitet i saksbehandling.

Jørn Magdahl om inhabilitet i saksbehandling. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jørn Magdahl går ut mot Tjøme-rådmann Christine Norum, og advarer mot bagatellisering av sakene som rulles opp i kommunen.

DEL

Kommunal Rapport (på nett) og NRK Vestfold omtaler tirsdag den 8. august en sak fra januar i år, der rådmann Christine Norum på Tjøme innstilte i en sak der hun var inhabil. Rådmannens bror, Jens Ebbe Norum, var søker på vegne av deres kusine, som ønsket en større utvidelse av ei hytte. Saken blei først avgjort av en saksbehandler på delegasjon, men påklaget av en nabo som mente at tiltaket ville gi en 22 meter vegg alt for nærme seg. Rådmannen innstilte da for hovedutvalget på at klagen ikke skulle tas til følge – siden det ikke var nye momenter i saken, og fikk støtte for dette av politikerne i Hovedutvalget for miljø og teknikk.

(Meningsartikkelen fortsetter etter bildet)

Tjøme-rådmann Christine Norum

Tjøme-rådmann Christine Norum Foto:

Mens Norges fremste ekspert på området, Jan Fritjof Bernt bekrefter at hun var inhabil i saken, uttaler hun selv utrolig nok til Kommunal Rapport at dette er «en storm i et vannglass». Det virker faktisk som hun ikke forstår eller ikke vil innrømme at både hun og hennes underordnede er inhabile. Dette gir grunn til å minne om en enda grovere sak da hun var nyansatt i 2010. Da fikk hun godkjent riving av et fredet hus på egen eiendom (også da med brorens arkitektfirma som søker).

Tønsbergs Blad hadde brei omtale av saken, men uten at spørsmålet om inhabilitet blei fokusert. Flertallet i hovedutvalget vedtok (med 7 mot 2 stemmer) å behandle saken selv – til tross for at de godt kjente til Rådmannens interesse i saken. Saksbehandler var den seinere byggesakslederen, som nå er under gransking. Han var selvfølgelig også inhabil etter forvaltningsloven, siden det følger av inhabiliteten til hans øverste sjef. Det er nesten uforståelig at «politikerne» kunne se vekk fra dette.

LES OGSÅ: (+) Byggesaksgranskning på Tjøme: – Dette er mer enn en personalsak

Det er bra at Tjøme har søkt profesjonell hjelp for å granske egen byggesaksbehandling, men det er ser ut som om det er nødvendig å advare mot bagatellisering av det som nå blir rullet opp.  Som jeg har argumentert for i en tidligere kommentar er dette mer enn en personalsak. Når FrPs Arild Einang på facebooksiden «Kommunevalg Færder» (den 7. august) også omtaler debatten om byggesaksbehandlingen for «en storm i et vannglass», er det nettopp uttrykk for den type bagatellisering som er farlig hvis en vil ha alle kort på bordet. Jeg ser heller ingen grunn til at de involverte politikerne skal tie til etter valget om sitt eget ansvar for det som blir avdekket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags