Måtte jobbe på renseanlegget i hele natt for å ta igjen det tapte

JOBBER I NATT: En person må jobbe i natt for å få igang renseanlegget slik at alt blir i rute etter at anlegget var stengt etter funnet av bomben på Vallø.

JOBBER I NATT: En person må jobbe i natt for å få igang renseanlegget slik at alt blir i rute etter at anlegget var stengt etter funnet av bomben på Vallø. Foto:

Av og

Etter at bomben fra Vallø er fraktet vekk, er også Tønsberg renseanlegg i drift igjen. Det var frykt for at avløpsvannet fra Tønsberg og Nøtterøy kunne havne i Vellebekken på Kilen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

OPPDATERT SAK lørdag 21:20: Tønsberg renseanlegg ble satt i drift igjen kl 1930 lørdag kveld.

– Anlegget blir bemannet utover natten for å få unna den slammengden som har hopet seg opp mens anlegget har vært ubemannet. En person blir på jobb i natt. Det er mye slam som har hopet seg opp, og det må utvannes. Vi må være til stede fordi det er del ting som kan gå galt i den prosessen, sier Jørgen Fidjeland ved Tønsberg renseanlegg.

Rensing av avløpsvannet foregår nå som normalt.

Kommunens beredskapssjef Jan Eide uttalte klokken 20.40 fredag:

– Nå som folk kan gå inn i husene sine og hente livsviktige medisiner ifølge med politi eller brannkonstabel, har også ansatte ved renseanlegget gått inn dit nå for å gjøre de nødvendigste oppgaver så anlegget kan holde seg i kontinuerlig drift.

I en pressemelding fra Tønsberg renseanlegg bekreftes det at det ikke ikke lenger er fare for utslipp fra pumpestasjon på Kilen slik som fryktet.

–  Alt avløpsvann fra distriktet kommer frem til renseanlegget og gjennomgår en forenklet rensing. Papir, søppel og fett fjernes fra avløpsvannet før det slippes ut via den ordinære utslippsledningen på 35 meters dyp, 800 m fra land.  Avløpsvannet blir her innlagret i dypet og kommer ikke opp til overflaten, står det i meldingen.

Nærmeste nabo

En av de nærmeste naboene til funnstedet for bomben, er Tønsberg renseanlegget. Her renser de avløpsvann fra både Tønsberg og Nøtterøy. Rett etter bombefunnet ble også de evakuert.

– Vi hørte sirener, og like etter ble vi oppringt av politiet. De spurte hvor mange vi var i bygget, og så sa de at vi måtte evakuere snarest, sier daglig leder Jørgen Fidjeland.

Hvis det tar lang tid før politiet og forsvaret gir klarsignal for at de ansatte kan returnere til renseanlegget, kan det føre til utslipp.

Må stenge pumpestasjon

– Foreløpig får det ikke konsekvenser. Vi fikk med oss bærbart utstyrt, slik at vi kan styre anlegget. Men hvis det tar mange timer må vi nok stenge den største pumpestasjonen på Kilen.

LES OGSÅ: Her evakueres bowlingen på Vallø

– Da blir det et utslipp av avløpsvann fra det meste av Tønsberg og Nøtterøy som går ut, sier Fidjeland.

Utslippet vil ifølge Fidjeland skje ytterst i Vellebekken, som går ut rett nedenfor de to rundkjøringene på Kilen. Han tror ikke folk vil merke det, men sier det selvsagt er noe man ikke ønsker.

Godt forberedt

– Hvor godt forberedt er dere på en slik hendelse?

– Rimelig godt i den forstand at vi kan kjøre det meste av anlegget automatisk fra fjernstyring. Dette er jo ikke et døgnbemannet anlegg. Vakthavende har utstyr slik at vi kan fjernstyre anlegget og holde det i drift, sier Fidjeland.

Artikkeltags