TØNSBERG: – Det er jo hyggelig at Abel har bursdag på en dag som setter et positivt fokus på Downs syndrom. Mange små drypp av annerledeshet er sunt for folk – det vil kanskje hjelpe oss å bli mer rause, sier Abels mamma Inger Marie Moripen.

Selv gleder Abel seg stort til sin egen dag.
– Vi lagde bursdagskrone på skolen. Vi skal feire der til mandag, forteller Abel.

Han gleder seg veldig til gavene, gjestene og sjokoladekaken med tolv tente lys.
– Tante Anne sendte melding og lurte på hva jeg ønsket meg, smiler han.

Et dagsverk for Downs

På ønskelisten står det lego, robot, klær og egen TV på rommet. Sistnevnte er ifølge mor helt uaktuelt.
Inger Marie Moripen roser FNs erklæring fra 2011. Den fastslår at 21. mars skal være den internasjonale Verdensdagen for Downs syndrom.

Videre forklarer hun at datoen henspiller på at hos de fleste med syndromet har alle kroppens celler et ekstra kromosom 21. Dette kalles Trisomi 21.

Artist Ingrid Bjørnov har dratt i gang kampanjen «Et dagsverk for Down» i anledning dagen. Bjørnov oppfordrer folk til å samle inn penger til organisasjonen Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS).

Verdens Downs syndrom-dag 2015 fokuserer på muligheter og valg som hvert enkelt individ har, og ønsket om like rettigheter for alle. En rekke arrangementer som maratonløp, prisutdelinger og konferanser er internasjonalt allerede blitt innarbeidet som feiring av dagen.

TV-kjendis

– Skal jeg vise deg armhevninger? spør Abel.

Han begynner å vise på stuegulvet.

Abel er glad i aktivitet. På fritiden driver han med hip hop, svømming, skikjøring og så går han på allsport. Når han kommer hjem fra skolen, henter han seg et eple, spiller litt eller ser på TV.

– Jeg elsker å være på NRK. Det er gøy å være litt kjendis, sier han.

Abel har Downs syndrom og var derfor med i første sesong av NRK-serien «Sånn er jeg, og sånn er det» – en serie hvor vi får et innblikk i hverdagen til barn som har en ekstra utfordring å leve med.

– Jeg vil gjerne sitte barnevakt og få ukelønn, sier han.

Pengene han tjener skal gå til snop.

En ordning med enkle oppgaver som å gå med søppel, er en fin start, synes mamma Inger Marie.
I dag er dagen du ikke skal pare sokker, men tvert om ta på deg et umake par for å vise at du bryr deg om likeverd og mangfold.