Gå til sidens hovedinnhold

Michelle (16) har klatret alle de høyeste toppene

Artikkelen er over 5 år gammel

Michelle Amundsen har vært på toppen av det høyeste fjellet i alle europeiske land. Målet hennes endret seg underveis i eventyret.

– Jeg har vært i fjellet helt siden jeg kan huske. Foreldrene mine tok meg med på slalåmturer til Alpene helt fra treårsalderen, forteller 16-åringen på nettstedet sitt.

I høst fullførte Nøtterøy-jenta «The european highpoints challenge», etter å ha vært på toppen av det høyeste fjellet i hvert eneste europeiske land. Det hele ble avsluttet med en topptur til Galdhøpiggen her hjemme.

Fra krig til guder

Målet om å være yngste person som noen gang har besteget alle landenes høyeste topper, endret seg imidlertid underveis.

– Rekorden er ikke den viktigste faktoren. Jeg synes det er viktigere med helheten og opplevelsen, skriver Amundsen.

Fokuset ble mer og mer rettet mot å bli kjent med lokal kultur og møte nye mennesker.

«Reisen førte henne fra Europas kriseområder i Ukraina og Kosovo, til Islands mektige isbreer, Azorenes vulkaner i vest, fra gudenes hjem på Olymp i Hellas til det snobbete og materialistiske Monaco» forteller faren hennes, Gerhard Tost, i en e-post.

LES OGSÅ: Reagerer på halvnakne brannmenn på TV: – Er det sånn Brann-Norge ønsker å framstå?

Lang merittliste

Allerede som 10-åring hadde hun vært høyt oppe på Mount Everest, den neste gangen da hun var 12. Ifølge faren, er hun verdens yngste som har gjennomført «The european highpoints challenge».

Merittlisten hennes skal bestå av totalt 67 toppturer. Blant dem to 6.000 meters-topper, fem 5.000 meters-topper og åtte 4.000 meters-topper. Mer om disse kan du lese her.

– Jeg tenker ikke så mye over at jeg er så ung. Selvsagt er det litt rart at jeg nesten aldri treffer andre barn eller tenåringer på mine turer. Men på en måte bytter jeg til en annen modus, fra tenåringsjente til eventyrer, forteller Amundsen.

Tenåringsjenta har mål om å bestige det høyeste fjellet på sju kontinenter. Tre av dem er allerede besteget.

LES OGSÅ: Stian (32) sitter i fengsel: Gangsteryoga hjelper oss når småting blir for store på cella (+)

Kommentarer til denne saken