Se alle bildene fra fyrparadiset

I dag er Fulehuk fyret nedlagt, men Fulehuks Venner har tatt på seg oppgaven med å bevare kulturminnet. De tar sikte på å utvide aktivitetene til hele året. Alle foto: Kirvil Håberg Allum

I dag er Fulehuk fyret nedlagt, men Fulehuks Venner har tatt på seg oppgaven med å bevare kulturminnet. De tar sikte på å utvide aktivitetene til hele året. Alle foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

FULEHUK FYR: Liv skal skapes på Fulehuk hele året – ikke bare sommerstid.

DEL

Fyrperlen lengst øst i Nøtterøys skjærgård benyttes ikke bare i sommermånedene.
Venneforeningen er i fyr og flamme over pågangen fra publikum som ønsker seg ut til øya året rundt.

BILDESERIE: Se flere bilder fra ville og vakre Fulehuk.

Julebord og nyttårsfest

Helgene denne sesongen er allerede booket med bursdagsselskaper, seminarer, bryllup, firmasamlinger og vennelag.

Fulehuks Venner ser nå for seg liv og røre sommer som vinter.

LES OGSÅ: Utdrikningslag strandet ved Fulehuk.

– Vi tar sikte på å utvide aktivitetene på Fulehuk fyr til hele året og ser an bookingene. Erfaringer fra i fjor viser at folk søker opplevelser her ute også vinterstid. I desember var det både julebord og nyttårsfeiring på Fulehuk fyr, forteller styreleder Thorvald Haraldsen i Stiftelsen Fulehuk Fyr.

LES OGSÅ: Bjørn Tore gikk på ski til Fuglehuk.

Ny ilandstigningsbrygge på øya skal sørge for bedre tilgjengelighet, ikke bare for ishavsskuta Berntine, men også for vanlige båter. Vertskapstiden er i tillegg utvidet i år og varer fra mai til oktober.

Trådløst internett

– Fulehuk fyr byr på rustikke opplevelser i ett med naturen. Herfra kan du nyte solnedgangen over Nøtterøy og Tønsberg og soloppgangen over Hankø. Her har du sjøen og dyrelivet med blant annet sel, ærfugl og ender. Og standarden er blitt betydelig bedre siden vi startet oppgraderingen, forteller Haraldsen.

IKKE FRITT FRAM OVER ALT: 22 nye steder du ikke har lov til å være.

Når Tønsbergs Blad besøker fyrøya, er Bente-Linn Bergene Huseby og hunden Jenny verter. Rundt langbordet på uteplassen sitter ledere i Veolia Miljø og har møte.

– Vi ønsket en annerledes ramme rundt ledermøtet, og det får vi virkelig her ute. Vi kan velge å sitte i fyret, utendørs, i maskinrommet eller i vaktrommet som er et flott møterom. Og så har de trådløst internett her, roser direktør Bjørn Kopstad.

Fulehuk fyr ble bygd og satt i drift i 1821 og markerte innseilingen til Oslofjorden. I 1979 ble fyret avfolket og lyset slukket ti år etter. Høsten 2005 kjøpte Nøtterøy kommune bygningene av fyrvesenet, etter tidligere å ha ervervet øya fra forsvaret i 2004.

Foreningen Fulehuks Venner og Stiftelsen Fulehuk Fyr ble opprettet i 2006 og står i dag for driften av fyret.

Nesten alle rommene er snart ferdig pusset opp, mens neste prosjekt er å få bedre konferansefasiliteter på maskinrommet.

Pengestøtte

Sjøboden med naustloftet har bordplass til 42, pluss at benker kan settes opp ute på plattingen.

Fyret har seks rom til utleie, mens kystledhytta bestyres av Oslofjorden Friluftsråd.
Av rundt tre hundre medlemmer i venneforeningen, som består av både bedrifter og privatpersoner, deltar 8-10 aktivt i dugnadsgjengen. Resten støtter arbeidet med å holde liv i kulturminnet ved å betale en årlig kontingent eller et livslangt medlemskap.


Fulehuks Venner er også med i interesseorganisasjonen Ytre Oslofjord som jobber for å øke tilgjengeligheten til øyene og binde skjærgårdsaktivitetene sammen. 

Artikkeltags