Steinerskolen feiret 40 år

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

NØTTERØY: Eventyret om Steinerskolen i Vestfold startet for 40 år siden. Slike privatskoler vil både SV og Høyre ha.

DEL

– Det var en gang, for litt over 40 år siden, noen foreldre som ønsket seg en annerledes skole for barna sine, enn den de hadde opplevd selv. Foreldrene kom sammen, og bestemte seg for at det var en Steinerskole de ville bygge.

Slik begynte lærer Astrid Bjønnes eventyret om Steinerskolen i Vestfold under åpningen av skoleåret i går.

Eventyret forteller hvordan skolen først holdt til i et hus på Ekenes, før de skaffet tomt i Vestskogen, der skolen kunne åpne nye lokaler i 1979.

Engasjement og idealisme

Daglig leder på Steinerskolen Thomas Johnsen mener skolen har overlevd i 40 år på engasjement og idealisme hos lærere og foreldre.

– Lærerne våre godtar lave lønninger, fordi det ligger idealisme i bunnen. De er engasjerte i skolefellesskapet. Foreldrene har alltid bidratt mye, og gjør det fortsatt.

Foreldrene var med og reiste bygningene her, og de deltar på dugnad hvert år, sier Johnsen.

LES OGSÅ (TB+): – Barna får unødvendig mye til skolestart

Johnsen frykter ikke at andre privatskoler kan bli en trussel for Steinerskolen.

– Vi har et skoleprosjekt som vi har jobbet med lenge – et kulturprosjekt. Så lenge det finnes foreldre som ønsker dette tilbudet, vil vi ha god rekruttering, sier han.

I dag har grunnskolen drøye 300 elever, og elevtallet har vært stabilt i mange år. Rekrutteringen til videregående er lavere enn tidligere, og i år har skolen flere ledige plasser.

LES OGSÅ (TB+): Steinerrussen velger dannelsestur framfor fylletur

Johnsen opplever ikke det som problematisk.

– Det er mer å velge i for videregående elever i dag, og man forventes å velge seg en spesialisering tidligere enn før. Vår videregående utdanning er fortsatt et allmenndannende prosjekt. Rekruttering og frafall i den videregående skolen er en nasjonal utfordring, og det merker vi også, sier han.

Godt alternativ

SVs Lars Egeland har gått ut mot privatskolene i sommer, i forbindelse med at Asbjørn Abrahamsen vil starte privatskole i lokalene til Slottsfjellskolen. Det er ikke private alternativer som Steinerskolen han vil til livs.

– Tvert imot, jeg mener vi har en felles interesse i at steinerskolene består. Steinerskolen er et idealistisk alternativ, som ikke har fortjeneste av driften, sier Egeland, som frykter at nettopp skoler som Steinerskolen kan komme til å lide hvis det åpnes opp for flere privatskoler.

– Hvis det kommer sterke kommersielle aktører på banen kan det bli tøffere for Steinerskolen, sier Egeland.

SE VIDEO: Vi filmet hele barnetoget på Nøtterøy

Han drar et tydelig skille mellom privatskoler basert på alternativt livssyn eller pedagogikk og kommersielle privatskoler som er ute etter profitt.

– Ikke konkurrere

Høyres Karen Anne Kjendlie gratulerer Steinerskolen med 40 år, og sier at skolen er et godt alternativ til den offentlige skolen.

– Der det er rom for et faglig alternativ, der kan det etableres privatskoler. Men det bør ikke etableres privatskoler i konkurranse med allerede etablerte skoler. Derfor sa vi nei til Montessori-skole på Hogsnes, fordi vi mente vi måtte ta for oss hele skolestrukturen i stedet, sier Kjendlie.

LES OGSÅ: – Lurt at barna starter på SFO nå

Hun er enig med Egeland i at en skole ikke skal få etablere seg kun for å skaffe profitt.

– I dag sier loven at man ikke kan ta ut utbytte av en privatskole, og slik bør det fortsette å være, sier hun.

Artikkeltags