Den lille boksen Knut har installert på kjøkkenet kan redde livet hans - og naboens

EL-SIKKERHET: Knut Paulin-Poulsen har fått installert komfyrvakt. Den diskrete boksen kan utgjøre en enorm forskjell.

EL-SIKKERHET: Knut Paulin-Poulsen har fått installert komfyrvakt. Den diskrete boksen kan utgjøre en enorm forskjell. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange av oss glemmer å skru av komfyren. Som en del av DSBs nasjonale satsing «Alt vi kan om brann», starter nå Komfyrvaktkampanjen 2017.

DEL

Onsdag 8. februar er det klart for DSBs Komfyrvaktkampanje 2017. Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem, heter det i en pressemelding fra DSB.

At eldre mennesker er overrepresentert på denne statistikken, ønsket Kjærnåsveien borettslag å gjøre noe med. Knut Paulin-Poulsen er en av dem som tar i bruk ny teknologi for å unngå brann.

Installerer 99 komfyrvakter

– Det hjelper lite at noen pårørende, eller enkelte beboere selv, har fått montert komfyrvakt, dersom naboen vegg-i-vegg ikke har det, og sovner fra kjelene. Når man har så høy tetthet med eldre mennesker i én blokk som vi har, synes vi beboernes sikkerhet er vårt felles ansvar. Derfor er vi nå i ferd med å få montert komfyrvakt i samtlige 99 leiligheter, uttaler borettslagets styreleder Knut Paulin-Poulsen.

Han bruker komfyrvakten daglig og er fornøyd.

– Jeg synes det fungerer veldig greit. Komfyrvakta ble installert av en elektriker og sitter som en liten boks under ventilatoren på kjøkkenet. Inni boksen er det en føler som kutter strømmen til komfyren når den får signal om for høy temperatur, for eksempel hvis du glemmer å slå av kokeplaten, forteller Knut Paulin-Poulsen.

SE OGSÅ: Har vært færre branner nå enn på lenge: – Folk har vært dyktige

Kjøkkenet er risikosone

– At vi nå monterer nesten 100 komfyrvakter hos eldre mennesker her i Vestskogen, betyr ikke at ikke vi unge trenger det også, understreker lærling Adrian Kirkeberg (18), ved Elektriker Per Johansen AS. Han installerer selv komfyrvakt hjemme.

Å sovne fra pølsekjelen etter en fuktig kveld på byen, er også en gjenganger blant komfyrbrannene landet over. Arnt Espen Folvik, informasjonsrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen minner om at slike branner kan få dødelig utfall.

I de verste tilfellene blir kokeplaten så varm at aluminiumkjeler smelter. Farligst er likevel smør og olje i stekepanne og kjele som antenner ved en lavere temperatur enn mye annet. Når det tar fyr, ved rundt 350 grader, oppstår en kraftig og høy flamme. Ligger det trefjøler, kjøkkenhåndklær eller stekespader i nærheten da vil det også begynne å brenne.

Har du det uryddig rundt komfyren, eller har hengt grytelappene på veggen tar de også fyr. Verst av alt er det om flammene antenner fett og støv i ventilatoren og kanalene. Da spres brannen videre i bygget, forteller Folvik.

SE OGSÅ: – Vi vil ikke at dette skal være det siste du gjør her i livet

Tar sikkerheten på alvor

– Fra 2010 ble komfyrvakt påbudt i alle nye boliger, men vi ser at behovet er enda større i eldre bygg, slik som hos mange seniorer, samt i typiske studentboliger, utdyper faglig leder Morten Rosenlund Hegg.

Han anbefaler fastmontert komfyrvakt.

– Produktene blir stadig bedre, og utviklingen er enorm. Det er krav til fastmontert komfyrvakt ved nye installasjoner eller endringer. Jeg anbefaler fastmontert komfyrvakt, da kan man ikke plugge den bort. En fastmontert enhet er tryggere i form av at man er sikker på at den er riktig montert og man slipper skjøteledninger, sier Rosenlund Hegg.

Paulin-Poulsen forteller at mange han har snakket med ser fordelen med denne sikkerheten.

– Det vanskeligste er å overtale husmødrene. De mener at det ikke er nødvendig fordi de alltid passer på. Jeg har sett for mye kremert mat her i bygården til å akseptere det argumentet, avslutter han.

Den landsdekkende kampanjen starter opp onsdag 8. februar, melder DSB.

SE OGSÅ: To katter døde i brann

BRANNSIKKERHET

■ Brannvesenet rykket i fjor ut til 3138 branner i private hjem. 1344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

■ Bare i Vestfold oppstod hele 69 branner som startet på kjøkkenet.

■ Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk hvis du glemmer å skru av platen.

■ Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

■ Under Komfyrvaktkampanjen 2017 vil over 200 brannvesen, feiervesen og elektrisitetstilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Kilde: Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB)

Artikkeltags