– Kom dere på Wikipedia og les!

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

NØTTERØY: Ole Gaasø blir raskt provosert av miljøfiendtlige folk, og oppfordrer ungdom til å lese seg opp på nett.

DEL

– Da jeg var liten, lærte jeg ikke å sløse med vann, å sykle eller gå fremfor å kjøre bil og å kildesortere søppel. Jeg ble hele tiden fortalt at det ikke er bra å overforbruke ressursene våre, sier 22 år gamle Ole Gaasø, medisinstudent fra Nøtterøy.

Han visste det ikke da, men alle formaningene i barndommen la grunnlaget for et stort engasjement for miljø- og klimasaken. I dag bruker han mye tid på å tenke gjennom hva han som privatperson kan gjøre for å redde miljøet.

– Hvis ikke jeg skal føle ansvar for det, hvem skal føle ansvar da? Det går på samvittigheten løs når jeg gjør miljøfiendtlige ting, sier han.

LES OGSÅ: Drar til Israel for å formidle kjærligheten

Blir provosert

Dersom han møter andres miljøfiendtlighet, blir han irritert.

– I går gikk jeg en snarvei gjennom skogen på Borgheim og kom over en hel haug med søppel. Sånt provoserer meg, men det er iblant litt bra å bli provosert, for det skaper engasjement, sier han.

Han frykter at norsk ungdom ikke får nok informasjon om hva de kan gjøre i klimasaken.

– Det kommer jo noe informasjon fra politikere, på skolen og i nyhetsbildet, men det er ikke nok. Jeg oppfordrer unge til å gå inn på Wikipedia og lese selv, for der er det mye fornuftig å hente som ikke er ideologisk rettet, sier han.

LES OGSÅ: – Jeg prøver å være rettferdig

Voksende engasjement

Som en 22 år gammel medisinstudent møter han jevnaldrende mennesker hver eneste dag, både på fakultetet i Oslo og på fritiden.

– Det virker som at det er et voksende engasjement blant unge rundt miljøsaken. Det er mange som snakker om det, men samtidig er det jo et enormt forbruk hos denne aldersgruppen. Jeg tror at problemet ligger i at det er mangel på engasjement hos folk flest, ikke bare hos de unge, sier han.

– Er det slitsomt for nordmenn å være miljøvennlige?

– Det er ikke slitsomt, i hvert fall ikke på mitt lave nivå. Naturligvis på et mer ekstremt nivå ser jeg for meg at det kan bli krevende. De aller mest miljøvennlige lever jo så å si uten energi, sier han.

LES OGSÅ: 19 år og fri

(Saken fortsetter under videoen)

Barnslig lek

Når Ole Gaasø snakker om klimasaken, nevner han stadig vekk uttrykket «vår tids største utfordring».

– Hovedproblemet er at utslipp er så tett knyttet opp mot økonomi, og dermed vil ikke verdens regjeringer gjøre noe. Det er virkelig en barnslig lek om miljøet som foregår i verden, sier han.

Artikkeltags