3000 deltar i tidenes største katastrofeøvelse

Av , , og
Artikkelen er over 7 år gammel

Passasjerbåten «Bohus», som går mellom Strömstad og Sandefjord, «kolliderte» onsdag morgen med en tankbåt utenfor Hvaler. Katastrofeøvelsen var i gang.

DEL

Onsdag formiddag klokken 11.00 startet Norges største katastrofeøvelse.

Tønsbergs Blad var til stede live fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Tønsberg da det smalt. DSB arrangerer øvelsen SkagEx11 hvor over 3.000 personer er involvert.

Se katastrofeøvelsen SkagEx11 i bilder

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

 

Alarm fra «MS Bohus»

«Mayday, Mayday, Mayday – Mayday, Mayday, Mayday, dette er Bohus, Bohus, Bohus LHDT.» 

– Vi har brann i maskinrom, styremaskin og vi har kollidert. Vi har savnede personer. Jeg ber om assistanse.

Katastrofeøvelsen SkagEx11 er i gang.

Flere hundre «skadde» kom fra klokken 13.15 inn til Skjærhalden på Hvaler, som et resultat av at beredskapsøvelsen SkagEx11 simulerte en kollisjon mellom ferja «MS Bohus» fra Colorline og et mindre tankfartøy utenfor Hvalerøyene.

Første mottak ved kai

Helsepersonell, politi og annet hjelpemannskap etablerte det første mottaket av skadde i en sjøbod i Skjærhalden sentrum, der flere ambulansebåter fraktet inn både hardt og lettere «skadde» båtpassasjerer.

I sjøboden øvde mannskapene på førstehjelp, og øvelsesledelsen på land vurderte om de innbrakte skulle behandles på stedet eller fraktes videre til sykehus med ambulanse.

Skyttel med helikoptre

Redningstjenesten ble supplert med helikoptre, som gikk skytteltrafikk inn til landingsstedet på en gressbane noen hundre meter unna Skjærhalden sentrum.

Hjelpemannskaper tok imot «pasientene» i et telt, behandlet akuttskader på stedet og foretok de samme vurderingene som ved mottaket på kaia, hvorvidt noen måtte sendes videre til sykehusbehandling med ambulanse eller helikopter.

Stort oppbud

Hvalerøyene var gjennom hele dagen preget av et stort oppbud av alle slags redningskjøretøyer og beredskapskjøretøyer, fra sykehusene, politiet, sivilforsvaret, brannvesen og andre. Staber av observatører og representanter for myndigheter var også til stede på land.

Øvelsesledelsen ankom Skjærhalden før land-delen av øvelsen startet, ved 13-tiden, sammen med representanter for kystvakt, fylkesmenn, helsedirektorat, sykehusene i Østfold og Vestfold og en rekke andre organisasjoner og institusjoner.

I spissen for dem alle sto en stab fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som er ansvarlig for øvelsen. Disse ble fraktet ut til det simulerte kollisjonsstedet med båt, for å observere derfra.

Tidenes største øvelse

Øvelsen er den største noen sinne i Norge, og har lagt beslag på betydelige ressurser, får vi opplyst av DSB-direktør og øvingsleder for SkagEx 11, Jon A. Lea.

– Vi må øve for at samfunnet skal være best mulig forberedt på å håndtere denne type ulykker. Ulykker hvor menneskeliv, miljø og materiell står i fare, sier Lea.

– Sverige og Danmark bidrar også med betydelige ressurser i øvelsen, og Finland bidrar med Redningsinnsats til sjøs lag (RITS), skriver DSB i en pressemelding.

Følger dreiebok

Anders Gundersen som leder øvelsen og passer på at den går riktig for seg forteller at hele øvelsen følger en dreiebok, en oppsatt plan.

– Nå rett før klokken 11 hørte vi en simulert nødmelding fra skipet. Da følger man vanlig varslingsprosedyre og spillet er i gang. Da er det opp til de som deltar å ta dette videre. Skipene har kollidert og har bedt om assistanse fra nødetatene og fra RITS, redningsinnsats til sjøs, forklarer Gundersen.

Han forteller at øvelsen kommer til å vare til torsdag ettermiddag, altså i godt over et døgn.

Til stede på operasjonssentralen hos DSB er representanter for SAR (search and rescue), RITS, politiet, ansvarlige for evakuertsenteret og mottakssentrene på Skjærhalden, Strømstad og Larvik, representanter for helseetatene, olje- og akuttforurensning, forsvaret, departementet, media og meteorolog Kristen Gislefoss.

Det blir opprettet mottakssenter i Vestfold, Østfold og Strömstad for å motta de rundt 350 personene som skal spille skadde etter ulykken.

(HER FØLGER ER EN REKKE LIVEVIDEOER VI HAR HATT I DAG – den fulle oversikten finner du på våre Bambuserkontoer: Tønsbergs Blad og Moss Avis)

Artikkeltags