«Å være medmenneske ble like viktig som å være advokat»

STOR OPPGAVE: – I begynnelsen var det vel så viktig å være et medmenneske som å være juridisk rådgiver, sier bistandsadvokatene til etterlatte og ofre etter Utøya-terroren, Knut Strømme (til venstre) og Christofer Arnø. Foto: Peder Gjersøe

STOR OPPGAVE: – I begynnelsen var det vel så viktig å være et medmenneske som å være juridisk rådgiver, sier bistandsadvokatene til etterlatte og ofre etter Utøya-terroren, Knut Strømme (til venstre) og Christofer Arnø. Foto: Peder Gjersøe

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Bistandsadvokatene til ofrene etter Utøya-terroren forsto fort at de måtte bruke kunnskap de aldri lærte på jusstudiene.

DEL

– Dette er jo en veldig spesiell sak som gjør at vi tenker oss nøye om i møtet med klientene. I begynnelsen dreide det seg vel så mye om å være et medmenneske som om å være advokat og juridisk rådgiver, sier bistandsadvokat Christofer Arnø.

– For saken er så grusom, så gjennom grusom. Når vi leser avhørene av Anders Behring Breivik, gjør det et ekstremt inntrykk.

LES OGSÅ: Breivik tiltalt for terrorhandlinger

Utilregnelig

– Og vi tenker, hvordan kan vi forberede klientene på det som kommer fram i hovedforhandlingene i Oslo tingrett? Avhørsdokumentene viser, når vi begynner å lese fra side 1, hvor ekstreme meninger som ligger bak. Det er en av de store oppgavene våre, å forklare klientene hvordan en mann kan være sånn – og likevel bli erklært utilregnelig. Men slik jeg ser saken, etter gjennomlesing av avhørene og den første sakkyndige rapporten, forstår jeg at Breivik kan bli kjent utilregnelig, sier Christofer Arnø.

LES OGSÅ: Det viktigste er at han blir sperret inne resten av livet

Sammen med ham og hans kollega Knut Strømme sitter vi på møterommet i Advokathuset ved Torvet i Tønsberg. Arnø er koordinator for de seks bistandsadvokatene i Vestfold. De andre er Rita Aase (Tønsberg), Helge Hjetland (Horten), Jørn Johannessen (Sandefjord) og Bjørn Trygve Nilsen (Larvik). De skal alle følge saken i Tønsberg tingrett.

Oppnevnt

– Hva gjør en bistandsadvokat?

– Vi er oppnevnt av tingretten. I begynnelsen handlet mye om å innhente informasjon, særlig fra politiet. Deretter var det viktig å etablere god kontakt med klientene våre, sier Knut Strømme.

– Kort fortalt bistår vi klientene under etterforskningen, under rettsforhandlingene og når de søker erstatning, tilføyer Christofer Arnø.

– Mye handler jo om å ivareta mennesker i krise. De er berørt av terroren. Noen trenger mer trøst. Noen ganger kan vi rådgi dem i forhold til behov overfor helsevesenet.

– Og noen ganger handler det om så praktiske ting som hvordan de skal forholde seg hvis de har vært borte fra jobben, om forsikring og slike ting, skyter Strømme inn.

LES OGSÅ: Breivik tiltalt for terrorhandlinger

Informasjonsbehov

Begge bistandsadvokatene har, siden de ble oppnevnt, sett at noen av deres terrorberørte klienter har hatt et stort informasjonsbehov.

– For noen har det nærmest vært ubegrenset, sier Arnø.

Det er da juskunnskapene kommer godt med, særlig i forhold til hvilken informasjon de kan kreve at politiet utleverer. Ofte, forteller advokatene, handler det om at klientene trenger svar på de enkle spørsmålene: Hva, når, hvem, hvordan – og noen ganger – hvorfor.

– Hvordan har arbeidsdagene vært siden dere ble oppnevnt?

– Omfattende, både i innhold og intensitet. Hele Norge er involvert, over lang tid. Oftest er det sånn med slike saker at de blaffer opp, og så svinner trykket. Men denne varer, og kommer til å gjøre det lenge ennå, sier Strømme.

Spennende jus

– Var dere noensinne i tvil om dere ville være bistandsadvokater?

– Nei.

– Kanskje også sett med advokatøyne?

– Ja, det har så langt vært nye juridiske problemstillinger i saken, sier Christofer Arnø.

– Det er jo dette vi driver med, å gi juridisk bistand.

– Hvor lenge varer oppdraget?

– Hele veien, fra vi blir oppnevnt, til påtalemyndigheten tar ut tiltale, gjennom hovedforhandlingene og gjennom eventuell ankebehandling. I oppdraget ligger også plikten til å bidra med å fremme erstatningskravene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken