Gå til sidens hovedinnhold

Breivik ble avbrutt av dommeren

Artikkelen er over 9 år gammel

Oslo (NTB): Anders Behring Breivik ble stanset av dommeren da han begynte å snakke om andre ting da han skulle svare på skyldspørsmålet under mandagens fengslingsmøte.

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim var ikke fornøyd med Breiviks svar, og stanset ham.Breivik ble brakt inn i rettssalen i Oslo tingrett rundt klokka 11.10, og fengslingsmøtet startet.

Breivik er kledd i mørk dress og lyseblått slips. Breivik har på seg hvit skjorte, håret hans er glattgredd og han har en tynn skjeggstripe i ansiktet. Han har mansjettknapper i skjorta.

LES MER: Oslo tingrett: Breivik får ingen talerstol

Den terrorsiktede hadde ikke på seg håndjern, men sto med hendene samlet og skuet utover salen. Det virket som han var opptatt av at antrekket satt som det skulle. Da møtet startet, så han skjerpet og litt nervøs ut.

– Kommandør i motstandsbevegelsen

I innledningen av fengslingsmøtet insisterte Breivik på å presentere seg, erklærte at han var militær kommandør i motstandsbevegelsen og sa han hadde innvendinger mot tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

– Du har fått mandat fra dem som støtter multikulturalismen. Det er en hatideologi som støtter dekonstruksjonen av det norske samfunnet, sa Breivik, og ble der stoppet av Nesheim:

– Ja takk, Breivik, det holder. Erkjenner du skyld?
– Jeg erkjenner handlingene, men ikke skyld.


Nesheim fulgte opp med å spørre om Breivik begjærer seg løslatt.

– Jeg aksepterer ikke fengslingen, svarte Breivik, og bekreftet at han begjærer seg løslatt.

Ville tale til de pårørende

Breiviks advokat Geir Lippestad stilte spørsmål til sin klient om hvordan han opplever isolasjonen.
– Jeg har ikke store problemer med det. Det var problemer i begynnelsen, med tanke på å tilpasse seg en veldig passiv tilværelse fra det å være veldig aktiv.

Breivik ville gjerne si noe til de pårørende, men det fikk han ikke lov til av tingrettsdommeren.

– Jeg forstår at de fornærmede er til stede for første gang. Kan jeg si noe til dem, spurte Breivik.
– Nei, det kan du ikke, svarte tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

– Jeg vet ikke hva han hadde tenkt til å si, sier Lippestad.

Fare for bevisforspillelse

Politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby sa at fengslingsbegjæringen er begrunnet med faren for forspillelse av bevis.

– Istedenfor brev- og besøksforbud, ber vi om brev- og besøkskontroll, medieforbudet opprettholdt under hele fengslingsperioden. Det er foretatt en stor etterforskning i saken, men vi er likevel ved det vi kan kalle en startfase, sa politiadvokaten.

Kraby sa videre at teorien om at Breivik har medhjelpere ikke er blitt styrket.

– Det er innhentet en stor mengde materiale, vitner, databevis og videobevis. Og det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon om den saken. Av sakens ekstraordinære karakter er det derfor helt nødvendig å fortsatt holde ham under restriksjoner. En god del er skrevet i mediene som vi ikke ønsker skal tilflyte siktede.

Kraby la videre til at det vil virke støtende på allmennheten om siktede blir løslatt.

– Det vil åpenbart skade allmennhetens rettfølelse om siktede skulle bli løslatt.

LES OGSÅ: Her ankommer Breivik tingretten

130 timer avhør

Breiviks advokat Geir Lippestad viste til at Breivik ble pågrepet på stedet og erkjente de faktiske forhold. Han sier også at Breivik har vært samarbeidsvillig, og at det ikke er uenighet mellom forsvarer og aktoratet om det.

Til sammen har det vært over 130 timer med avhør.

– Det jeg savner fra aktoratet er en konkretisering av hvordan siktede vil kunne forspille bevis i saken. Det er ikke konkretisert i særlig grad, slik jeg ser det. Man har etterforsket saken i over fire måneder, og hentet en formidabel mengde etterforskningsdata. Det er ingen holdepunkter for å si at det er medhjelpere på noe plan. Dette er også lagt til grunn for tingrettens og lagmannsrettens kjennelse at det ikke er medhjelpere i denne saken, sa Lippestad.

Rundt klokken 11.40 ble rettsmøtet hevet. Kjennelsen om forlenget varetekt er ventet klokken 13.00.

Retten har besluttet å oppheve referatforbudet fra fengslingsmøtet.
(©NTB)