– Det var litt av et syn

Fiskeørnen har kommet seg godt opp i lufta, og vi ser at det er en diger horngjel den har fanget. Den mørke stripa fra øyet og bakover er et av fiskeørnens kjennetegn.

Fiskeørnen har kommet seg godt opp i lufta, og vi ser at det er en diger horngjel den har fanget. Den mørke stripa fra øyet og bakover er et av fiskeørnens kjennetegn. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Svein var på tur i fuglereservatet da han plutselig fikk øye på noe helt spesielt.

DEL

Søndag er årets første åpne dag på Holmen. En fiskeørn har «åpen dag» hver dag i naturreservatet der nå.

– Fiskeørna er daglig innom Ilene naturreservat på jakt etter fisk. Vil noen oppleve dette fantastiske skue, så er det bare å ta en tur ut hit til Holmen, sier fuglefotograf Svein Andersen. I det siste har han og Marianne Ottdal vært på Ilene praktisk talt hver dag for å se og fotografere fiskeørn – og andre fugler.

– Vi har sett ørna fange både torsk, flyndre, ål og sjøørret og horngjel, sier Andersen. Ørnebildene du ser her tok han 1. mai. Det ene viser ørnen idet den treffer vannflaten. På det andre ser vi den flyr lavt med «noe» i klørne. På det store bildet ser vi at det er en horngjel den har fått tak i. Dette naturens hverdagsdrama utspilte seg i Byfjorden.

Andersen har hatt fiskeørnbilder fra Ilene i avisa før og sier det umiddelbart førte til økt trafikk av fugleinteresserte til Holmen. Andersen og Ottdal har snakket med folk som har bodd i Tønsberg-distriktet i flere tiår uten å ane hvilket natureldorado de har rett utenfor bykjernen. Våtmarkene Ilene og Presterødkilen har Norge, gjennom Ramsarkonvensjonen, forpliktet seg til å ta ekstra godt vare på.

– Hvordan kjenner vi igjen en fiskeørn?

– Det er så mange ting; undersiden, fargene, stripa ved øyet. Det er også den eneste rovfuglen som «stiller» i lufta over vann, før den stuper ned for å ta fisk. Det er alltid spennende å se hva den kommer opp med.

Kongeørn og havørn

– Har dere sett andre store rovfugler her?

– Kongeørn og havørn. Kongeørn er sjelden her, havørn er mer vanlig. Jeg har sett fire havørner her hittil i år, sier Svein Andersen.

– I slutten av mai får fiskeørna unger, og da kommer den enda oftere. I fjor hadde den med unger hit, og da var det fem stykker her på en gang, forteller han.

En drøy halvtime før Tønsbergs Blad ankom så Andersen og Ottdal nok en gang en fiskeørn som tok horngjel, denne gang veldig nær Holmen.

– Du skulle kommet litt før. Det var litt av et syn, sier Andersen.

Ottdal har en spesiell fiskeørnopplevelse som er verdt å fortelle. Ikke fra Ilene, men fra et sted ikke langt unna.

– Jeg så noen som fisket i Gjennestadvannet. De satt utpå i et par timer og fikk ingenting. Så kom en fiskeørn. Den stupte og tok ei svær gjedde på første forsøk, forteller hun.

Foredrag og gratis kake

To tradisjoner holdes i hevd på årets første åpne dag: Fylkesmannen i Vestfold spanderer gratis kake, og det blir foredrag av stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg. Hans tema i år er: «Jarlsbergsletta 1814-2014, kulturlandskap eller spiskammers?» Det blir ringmerking, fugleguiding, tegnekrok og natursti. Kaffe, saft og ferske vafler fås kjøpt (kontantbetaling).

Artikkeltags