Enken dømt for å ha hjulpet mannen å dø

3. september 2009 døde lege Roger Gundersen (62) i sitt hjem i Horten. Hans kone ble fredag dømt for medvirkning til selvdrap.

3. september 2009 døde lege Roger Gundersen (62) i sitt hjem i Horten. Hans kone ble fredag dømt for medvirkning til selvdrap.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

HOLMESTRAND: Enken etter avdøde Roger Gundersen er dømt for medvirkning til selvdrap.

DEL

Kvinnen er i Nordre Vestfold tingrett dømt til ett års fengsel, hvorav seks måneder er betinget. Hun ble ikke idømt erstatningsansvar og mistet heller ikke retten til å arve ektemannen.

Fengselsstraffen er seks måneder kortere enn påstanden aktor Petter Sødal la ned i retten.

Kvinnens forsvarer Ole Tom Røed sier enken er fornøyd med resultatet.

– .Hun har forklart seg om medvirkning til selvmord, og det er straffbart. Så kan man diskutere om det bør være straffbart, men når hun først blir dømt er hun fornøyd med resultatet.

Del på Facebook

– Skuffende og trist

Sønnen til Roger Gundersen reagerer kraftig på dommen.

–  Jeg har ikke lest detaljene i dommen, men det er skuffende og trist at hun slipper så billig unna. Nå må vi sammen med advokaten vår vurdere om vi skal anke saken eller gå til sivilt søksmål, sier Andreas Gundersen Aven, som selv er advokat.

– Ingen kommentar

– Jeg konstaterer at hun er dømt for det hun var tiltalt for, ellers har jeg ingen kommentar. Hvorvidt det skal ankes eller ikke, er det riksadvokaten som avgjør, sier statsadvokat Petter Sødal til tb.no.

LES MER: – Hjalp mannen da han tok livet sitt

Dødelig dose heroin

Den 55 år gamle enken ble tiltalt for medvirkning til selvmord etter at lege Roger Gundersen (62 år) døde i sitt hjem i Horten 3. september 2009. I dødsattesten skrev en legevaktlege at dødsårsaken var en overdose heroin. Senere ble politiet kontaktet av en venninne av enken som fortalte om enkens rolle i dødsfallet.

LES MER: Gundersens sønn i retten: – Hun lyver

Enken er nå dømt for å ha hjulpet ektefellen til å ta livet sitt ved å sette en dødelig dose heroin.

– Tiltalte har erkjent at hun på kvelden torsdag 3. september 2009, hjalp sin ektefelle Roger Gundersen til å ta sitt eget liv, ved at hun satte kanylen i hans venstre arm og holdt i sprøyten mens hun aspirerte, hvorunder han la sin hånd over hennes hånd og trykket til, slik at en dødelig dose heroin ble injisert. Etter bevisførselen, først og fremst tiltaltes egen forklaring, legges til grunn at det var Roger Gundersen selv som hadde skaffet heroinen, blandet innholdet i sprøyten og ba tiltalte hjelpe seg med å sette sprøyten, heter det i dommen. 

Ingen erstatning

Bistandsadvokaten til Gundersens tre barn har ikke vunnet fram med sitt krav om erstatning til hvert av barna på inntil 175.000 kroner, samt en erstatning på 33.000 kroner for dekke utgifter ett av barna har hatt i forbindelse med huset. Enken fradømmes heller ikke arveretten og retten til å sitte i uskiftet bo.

Retten legger til grunn at Roger Gundersen og enken hadde diskutert selvmord i lengre tid.

– Det er etter bevisførselen ikke tvilsomt at han selv var forberedt på å ende sitt liv nå, men at han trengte den hjelpen han ba ektefellen om, fordi han, selv om han var lege, ikke greide å sette sprøyter intravenøst på seg selv. Dette var det ektefellen som gjorde for ham, heter det i dommen.

Videre heter det at enkens handling må sees i lys av den spesielle situasjonen de to var kommet i.

Livet hadde gått ham imot på flere områder. Han hadde mistet holdepunktet som lege. Økonomien ble dårligere. Helsa ble dårligere. Smerter førte til morfinbruk. Han trodde at han også led av en alvorlig sykdom som kreft, hvilket også hun derfor trodde, heter det i dommen.

LES MER: – Enken må miste arveretten

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook.

Artikkeltags