– Et sympatisk bygg

Sverre Sondresen synes altfor mye arkitektur skriker etter oppmerksomhet. – De beste med svømmehallen er at man knapt tenker over at den ligger her. Arkitektur er ikke nødvendigvis noe du skal se på, det er noe du skal være i, sier arkitekten.

Sverre Sondresen synes altfor mye arkitektur skriker etter oppmerksomhet. – De beste med svømmehallen er at man knapt tenker over at den ligger her. Arkitektur er ikke nødvendigvis noe du skal se på, det er noe du skal være i, sier arkitekten.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Arkitekt Sverre Sondresen mener Tønsberg svømmehall er et ypperlig eksempel på at god arkitektur alltid lønner seg i lengden.

DEL

Tønsberg svømmehall har stått i over 40 år, og Sverre Sondresen er overbevist om at den i hvert fall står seg i 40 år til.

Samtidig som han sender en takk til 60-tallets folkevalgte som ga byen svømmehallen, gir han et spark til dagens politikere som tidligere i vinter skrinla de storstilte byggeplanene for nytt kulturhus på Kaldnes.

– Å bygge gode offentlige bygg krever visjoner og politisk vilje. Det koster å bygge bra, men så holder også et godt og gjennomtenkt bygg lenge. Biblioteket og svømmehallen er gode eksempler på dette, sier Sverre.

TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:
Kongen på haugen.
Sjekk hvorfor hun elsker dette hjørnet.

Begrensningens kunst

– Det beste med svømmehallen er at man knapt tenker over at den ligger her. Mye av arkitekturen som gjøres i dag er som et bursdagsselskap for barn med for mye sukker hvor alle skriker i munnen på hverandre. Arkitektur er ikke nødvendigvis noe du skal se på, det er noe du skal være i, sier Sverre.

Sverre startet i vinter som doktorgradsstipendiat på NTNU, hvor han skal forske på tektonikk, som er læren om behandlingen av ulike materiale innen arkitektur.

I tillegg til forskningsarbeidet underviser han på Bergen Arkitekt Skole, og er virksom som selvstendig arkitekt.

Sympatisk arkitektur

Sverre tar gjerne i bruk ordet «sympatisk» for å beskrive svømmehallen.

– Det er et sympatisk bygg i betydning at det er laget for menneskene som skal ta det i bruk. Bygget prøver ikke overraske eller sjokkere, men å være et rom for en god opplevelse, sier Sverre.

Arkitekten er spesielt begeistret for svømmehallens inngangsparti og hvordan dette glir naturlig over i byggets påfølgende soner.

– Det første du ser når du kommer er svømmebassenget gjennom glassetvinduene. Allerede før du kommer inn får du en smakebit av stedets funksjon, sier Sverre.
Svømmehallen er bygget i få og enkle materialer, og dette mener arkitekten bidrar til å gi bygget et ærlig uttrykk.

– Her har arkitektene satset på få men gode materialer, i hovedsak betong, treverk, terrakotta og glass. Dette er materialer som holder seg godt selv etter 40 år, og de holder helt sikkert i ytterligere 40 år, sier Sverre.

Artikkeltags