Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår 18-årsgrense på solarium

Artikkelen er over 10 år gammel

OSLO: Regjeringen foreslår å innføre 18-årsgrense for bruk av solarium. Hensikten er å redusere risikoen for kreft.

Helse- og omsorgsdepartementet sendte forslaget om aldersgrense ut på høring i går.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) peker på at det er viktig å redusere kreftrisikoen ved overdreven soling, særlig når det gjelder ungdom.

– Internasjonal forskning viser at solarium i ung alder øker risikoen for kreft. En aldersgrense på 18 år gir også et tydelig signal til alle aldersgrupper om at overdreven bruk kan være helseskadelig, sier Strøm-Erichsen.

Del på Facebook

Krav om betjening

Det nye forslaget innebærer også at virksomheter som tilbyr solarium skal være betjent av personale som har tilstrekkelig opplæring.

Norsk Solarieforening reagerer kraftig på kravet om betjening.

– Blir forslaget fra regjeringen stående, vil de økte lønnskostnadene føre til at 97 prosent av alle norske solstudioer må legges ned. Vi er svært overrasket over at regjeringen fremmer et forslag som i praksis tar livet av en hel bransje, sier Ronny Pedersen, leder i Norsk Solarieforening.

Han frykter særlig for solstudioene i distriktene.

Solarieforeningen håper det kan finnes andre måter å håndheve en aldersgrense på enn å gjøre solstudiene betjente.

Føflekkreft

Kreftforeningen hilser derimot forslaget velkommen og tror aldersgrensen vil føre til mindre bruk av solarium blant mindreårige.

Foreningen viser til at Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller føflekk-kreft. De siste tallene fra Kreftregisteret er fra 2008. I det året ble det påvist 1.285 nye tilfeller føflekk-kreft.

– De høye hudkrefttallene i Norge skyldes ikke kun bruk av solarier, men solarium er en kjent kreftrisiko som kan velges bort, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Foreningen mener at dagens ordning med å fraråde solarium for ungdom under 18 år, ikke har ført til mindre soling blant de unge.

– Et strukturelt tiltak som dette er derfor nødvendig, sier Ryel.

Kreftforeningen viser også til at flere andre land allerede har aldersgrenser og krav til betjening i solstudioer.

FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK:

Kommentarer til denne saken