«Jeg går ikke ut på kveldstid alene uten skuddsikker vest»

– SLIPPER IKKE TIL: Tidligere leder i Norwegian Defence League Ronny Alte sier det er problematisk å ha et syn som avviker fra det normale i Norge. – Det har vært utrolig vanskelig å komme fram med våre synspunkter, sier han. Foto: NTB scanpix

– SLIPPER IKKE TIL: Tidligere leder i Norwegian Defence League Ronny Alte sier det er problematisk å ha et syn som avviker fra det normale i Norge. – Det har vært utrolig vanskelig å komme fram med våre synspunkter, sier han. Foto: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

OSLO: Tidligere leder i Norwegian Defence League Ronny Alte sier han aldri går ut om kvelden uten skuddsikker vest, at han stadig får trusler og at politiet bruker store ressurser for å beskytte ham.

DEL

Alte, fra Stokke, forklarte seg i saken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett i dag som et av forsvarernes vitner.

Forsvarerne har innkalt flere innvandrings- og islamkritiske vitner som kan fortelle at Breiviks ideologi deles av mange, og ikke nødvendigvis er resultat av vrangforestillinger.

Alte sa i forklaringen sin at det er vanskelig å mene noe som ikke er politisk korrekt i Norge.

– Ytringsfrihet gjelder noen utvalgte, for å si det pent, sa han.

Alvorlige trusler

Han sa han stadig mottar trusler, og at noen av dem er så alvorlige at politiet bruker store ressurser på å beskytte ham.

– Hverdagen min er preget av trusler. Det har vært så sterke trusler at politiet har brukt store ressurser på å beskytte meg. Jeg går ikke ut på kveldstid alene uten skuddsikker vest, sa han.

Han fortalte om en episode da han skulle ta båten til Danmark 31. mars i år, og det hadde kommet alvorlige trusler mot ham.

– Vi skulle ta Hirtshals-båten, og da vi skulle ned, sendte Vestfold politidistrikt minst åtte sivile politifolk. De sperret av deler av båten, for det var konkrete planer fra blitzere som løp rundt der. Vi fikk ikke lov til å gå ut å røyke engang.

LES OGSÅ: Vil ha minnesmerket her

Noen støtter Breivik

Han sier det er vanskelig å ha et syn som avviker fra det normale i Norge.

– Det har vært utrolig vanskelig å komme fram med våre synspunkter, sa han.

Alte ble spurt om det er mange som deler oppfatningene som Breivik forfekter.

– Jeg kan bekrefte at det er personer som støtter aksjonen og hele manifestet. Dette er folk som ytrer seg i lukkede forum på nettet. De aller fleste tar avstand fra ham, men det finnes folk som støtter både handlingen og manifestet. Jeg har fått brev der det er blitt ytret støtteerklæringer til handlingene, sa han.

De fleste Alte kjenner til som støtter terrorhandlingene holder til i utlandet, og han sier det er svært få i Norge som støtter Breiviks handlinger.

– De aller fleste islamkritikere er ikke-voldelige, og ønsker å bruke demokratiet for å finne en løsning, sa han.

Alte ledet fram til april i år den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL). Han trakk seg fordi organisasjonen var delt i synet på om de skulle ta offentlig avstand fra Breiviks terrorhandlinger, noe som var svært viktig for Alte. Han er nå tilknyttet den nystartede organisasjonen Norges Frihetsparti.

LES OGSÅ: Sivile redningsfolk fra Utøya hedres

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.