– Nå må det være barna og omsorgens tur i likestillingskampen, sier den tidligere rektoren ved Høgskolen i Vestfold, som i dag underviser i etikk ved førskolelærerutdanningen.
Hun stiller spørsmål ved etikken i den såkalte arbeidslinja, at alle skal være i arbeid.
Karrierekvinne og mor
– Arbeidslivet er opptatt av forhold for foreldre, men ikke for barna, hevder Tveter Thorsen, som selv er karrierekvinne, mor og bestemor.
1. mars skrev hun dette i et debattinnlegg:
«Det er ikke ettåringene som vil til barnehagen. Men det er likestillingsbestrebelsene i samfunnet og arbeidslivets krav, som vil ha dem der».
HAR HUN ET POENG? Se hva andre samfunnsengasjerte folk mener
Morsdagsinteresse
Hun skrev debattinnlegget etter Carl-Erik Grimstads oppgjør med morsdagssidene og kosestoffet i Tønsbergs Blad.
Bortkastet kos, mente medieforsker, statsviter og monarkiekspert Grimstad om Tønsbergs Blads morsdagsbilag.
Ingeborg Tveter Thoresen reagerte på en helt annen måte. Hun ser på morsdagsinteressen som et inderlig uttrykk for at mennesker setter pris på mors omsorg.
Jeg sier hjemmearbeidende, ikke hjemmeværende, for det er hardt arbeid
Mindre arbeid – mer omsorg
– Svært mange uttrykker takknemlighet for at mor alltid er der. Det ser jeg som en takk for omsorg, sier Tveter Thoresen.
Selv om hun ikke vil ha kvinnene tilbake til kjøkkenbenken, er hun skeptisk til om arbeidslinja gir rom for omsorg.
– Det må være mulig økonomisk og karrieremessig for både menn og kvinner å gjøre den arbeidsinnsatsen som kreves for å ha barn. Å være hjemmearbeidende uten å bli uglesett. Jeg sier arbeidende, ikke hjemmeværende, for det er hardt arbeid, understreker Ingeborg Tveter Thoresen.
LES OGSÅ: Ble gravide – kastet ut av studiene
Kjenner seg igjen
Vi møter henne på en kafé i Tønsberg rundt lunsjtider. Som vanlig står det barnevogner utenfor vinduene og flere små barn er med mødre og et par fedre.
Blant dem Anette L’Orsa med sønnen Jonathan. Hun har valgt å være hjemme med ham selv om han har fylt ett år. Dessuten venter hun barn nummer tre.
– Jeg synes det er viktig å ta seg tid til barna. Jeg har mange år igjen til å jobbe, sier L’Orsa.
Hun tilføyer at dette er et valg man må gjøre bevisst. Å ikke ha to inntekter, innebærer dårligere økonomi, men mer tid til familien.
Venninnen Tine Johansen synes også det er viktig å leve livet i epoker.
– Det er et veldig press på å komme fort ut i jobb i dag, sier hun.
– Omsorg tar tid. Vi løser omsorgsklemma ved å institusjonalisere barns liv fra de er ett år. Man maler barnehage og likestilling med rosa glasur, det sprekker når livet tar tak i en, sier Tveter Thoresen.
DEBATT: Kvinnedagen er her igjen
Politisk utfordring
– Man blir ikke lykkelig av å yte alt på mange områder samtidig. Vi må våge å drøfte hvordan man får hverdagen, familielivet, kjærlighetslivet og økonomien til å henge sammen. Det er et individuelt arbeid, et pararbeid og en utfordring for politikken. Det politiske miljøet må ta dette på alvor, avslutter Tveter Thoresen.
– Er du redd for å bli oppfattet som reaksjonær og gammeldags?
– Nei, dette er mine verdier og det står jeg for. Jeg sier hva jeg ser.