Gå til sidens hovedinnhold

Kommuner uten ofre fikk penger til oppfølging etter 22. juli

Artikkelen er over 8 år gammel

OSLO: Flere kommuner sa ja til penger selv om de ikke var berørt av terroren 22. juli. Larvik fikk 460.000 kroner uten å ha et eneste offer eller etterlatt i sin kommune.

Mens mange kommuner hadde mange berørte og lite penger, takket andre ja uten at innbyggerne var direkte berørt.

Mens det akuttmedisinske personellet 22. juli har fått mye ros for sin innsats, greide ikke det lokale helsevesenet mange steder å følge opp når overlevde og berørte etter terrorangrepet kom hjem igjen. De etterlatte etter 22. juli opplevde svært ulik behandling fra det lokale helsevesenet, fortalte de etterlatte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag.

Fikk 460.000

For å sikre de etterlatte og overlevende etter 22. juli psykisk oppfølging etter terrorangrepet, delte staten ut ekstra penger som skjønnsmidler. En slik tildeling følger folketallet i kommunen, og mange kommuner uten noen berørte i det hele tatt fikk midler de ikke hadde noen brukere til.

– Det er ikke tvil om at i denne saken så traff det ikke i det hele tatt. Det er jo åpenbart at her ble penger brukt på andre ting enn hva de var tiltenkt, sier leder Trond Henry Blattmann i Støttegruppen etter 22. juli til NTB.

En av kommunene som fikk mye penger, var Vestfold-kommunen Larvik som mottok nesten en halv million i skjønnsmidler avsatt til psykisk bistand for etterlatte etter 22. juli, ble det sagt under høringen.

Ba dem returnere

– Jeg sendte en henvendelse til fylkesmannen hvor jeg ba om innsyn i hva disse pengene ble brukt til, men fikk til svar at disse midlene var det ikke rapporteringsplikt om, forteller Beate Vatndal som mistet datteren Benedichte (15) på Utøya.

Representanten for de pårørende håpet at de kunne gi komiteens medlemmer andre historier enn politikere, embetsmenn og andre profesjonelle som også skal forklare seg de neste ukene.

– Vi ba om at de kommunene som etter føringene ikke hadde rett til pengene, sendte dem tilbake, men jeg kjenner ikke til om noen faktisk har gjort det sier Blattmann.

Kommentarer til denne saken