Gå til sidens hovedinnhold

– Leserne fortjener bedre

Artikkelen er over 9 år gammel

TJØME: Da Tønsbergs Blad fylte 27 sider med morsdagshilsener, syntes Carl-Erik Grimstad det var på tide å si ifra om kosekulturen i lokalavisene.

Lokalavisene gjør seg stadig mer overflødige i folks hverdag, mener journalisten, medieforskeren, statsviteren og monarkieksperten. I et innlegg i dagens utgave av Tønsbergs Blad tar han et oppgjør med kosestoffet.

«Vi dynges ned med bursdagshilsener, tussete enqueter («Håper du på mer snø?») og platt, registrerende journalistikk», skriver Grimstad.

Og: «Hvordan kan det ha seg at hver gang opplaget faller, fortsetter flertallet av norske aviser ufortrødent å pøse mer penger inn i det de kan dårligst – hygge, humor og underholdning?»

DEBATT: Her kan du lese hele innlegget til Carl-Erik Grimstad.

Utro lesere

Hjemme i Langvikveien på Tjøme trives 59-åringen med å nyte morgenkaffen akkompagnert av Aftenposten, Dagens Næringsliv og Klassekampen – og Tønsbergs Blad.

– Jeg er kjempefornøyd med lokalavisa mi. Tønsbergs Blad er en veldig bra avis. Men den kan bli bedre. Avisa må slutte å forsøke å gjøre alle til lags og heller dyrke en profil som gjør den uunnværlig for leserne. Å bruke så store ressurser på å bringe kos, kos, kos er feil strategi og misbruk av det journalistiske oppdraget. Leserne fortjener bedre, synes Grimstad.

Han råder redaktørene til å prioritere annerledes.

– Jeg skal ikke si at det er feil å bruke plass på bursdagshilsener og morsdagshilsener. Men det er ikke de leserne dere trenger. De som skriver morsdagshilsener, er de mest utro leserne dere har, det er jeg sikker på. Disse 27 sidene kunne vært brukt på noe helt annet, for eksempel et bilag om Høgskolen i Vestfold, hvor dere tar opp bestemte tema.

701 sønner og døtre sendte en hilsen til mammaen sin ved hjelp av Tønsbergs Blad. Her kan du lese alle hilsnene.

Kjedelig

– Bør det ikke være plass til begge deler?

– Jo, jeg høres kanskje elitistisk og snobbete ut. Nå er grinebiteren fra Langvika ute igjen... Men det finnes så mye interessant å skrive om. Herregud, jeg vet hva det koster av ressurser å få til 27 sider med morsdagsbilder. Tønsbergs Blad kunne brukt de samme ressursene til å lage fem sider om langt mer spennende ting. Det er klart; kan du skrive et par centimeter om alle de 26.000 abonnentene, vil alle lese avisa for å finne det som står om dem selv, men de fleste syns det er jæv... kjedelig å lese om alle de andre, sier Grimstad, skjenker kaffe og serverer varme, nybakte brownies.

Hva synes du om Grimstads innlegg? Er det for mye kosestoff i Tønsbergs Blad? Fortell hva du mener i kommentarfeltet under artikkelen!

Skarpere debatt

Carl-Erik Grimstad mener Tønsbergs Blad og lokalaviser flest har noe å lære av nisjeaviser som Morgenbladet og Klassekampen. Samt av de gamle partiavisene.

– Det negative ved at partipressen forsvant, er at også den skarpe, politiske debatten langt på vei ble borte.

Statsviteren vil ha flere med sterke meninger og høyt kunnskapsnivå i avisspaltene.

– Hvorfor bruker for eksempel Tønsbergs Blad ikke i mye større grad den kompetansen som finnes i lokalmiljøet? Jeg nevner gjerne høyskolen igjen. Der sitter mange mennesker som vet og kan mye om en rekke spennende områder. TB bør være mer pågående, oppsøkende og styrende, ikke minst på debattplass. Engasjer oppegående, kunnskapsrike mennesker til å skrive debattinnlegg. Hev standarden. Oppsøk temaer. Det samme gjelder Mågerø. Hvorfor utfordrer ikke avisa forsvarssjefen til å skrive innlegg om hvorfor de vil legge ned kontrollstasjonen? Nå blir jeg vel kastet ut av Tjømelista, men alle vet at Mågerø er en død hest. Jeg ønsker like mye som alle andre at arbeidsplassene der skal opprettholdes, men det kommer ikke til å skje. I stedet for å være et lokalpatriotisk mikrofonstativ for kontrollstasjonen, bør Tønsbergs Blad være kritisk, konstruktiv og se framover. Mågerø er en av Oslofjordens flotteste perler, det finnes mange andre muligheter der for framtiden. Se bare på hva Stavern har fått til.

Hemmende

Grimstad liker heller ikke tett, patriotisk samrøre mellom redaksjoner og dem de skriver om.

– I min hjemby Fredrikstad har Fredriksstad Blad tatt på seg sin lokalpatriotiske kappe. Det er liksom greit at avisa sponser den største fotballklubben i byen. Slikt hemmer åpenbart kritisk journalistikk. Det er ikke avisas oppgave å klø idrettsstjerner på ryggen. Avisas oppgave er å stille seg kritisk til alt rotet de er involvert i, og der er det som oftest nok å ta av.

– I innlegget ditt forteller du at du kjenner en som sa opp abonnementet på TB etter morsdagsstuntet. Har du selv noen gang sagt opp en avis i protest?

– Nei, og jeg tror de fleste som sier opp i dag, dessverre gjør det på grunn av likegyldighet. Avisene må gjøre seg uunnværlige og overlate pjatt og underholdning til Facebook, gratisaviser og lokalradiostasjoner. Det er et paradoks at jo mer utdannet befolkningen er, jo dummere framstår avisene.

Mener Grimstad bommer

 – Dette er første gang noen klager på at vi er for hyggelige og koselige. Vanligvis er det vår kritiske journalistikk vi får kjeft for, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Håkon Borud.

Han synes ikke Carl-Erik Grimstad treffer med kritikken eller i sin analyse av hvorfor avisopplaget faller.

– Ingenting tyder på at leserne ikke er interessert i oss. Vi har flere lesere enn noen gang. Nå skal vi ikke sikre oss lesere bare ved å være snille og greie, men den som mener at det ikke er rom for å gi plass til hilsener til mor én gang i året, må være rimelig surmaget. Dessuten synes jeg timingen fra Grimstad er besynderlig. Vi har de siste par årene vunnet seks nasjonale priser for vår gravende og undersøkende journalistikk, inkludert to SKUP-diplomer, og har aldri drevet mer nærgående, kritisk journalistikk enn nå. Det er samfunnsoppdraget vårt, og det skal vi fortsette med. Men Tønsbergs Blad skal også ha plass til hyggelige saker og lokalpatriotisme, sier Borud.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.