Måtte fryse ned møblene

SJEKK SENGEN: Sorte ekskrementer på en rammemadrass er et sikkert tegn på at det her holder til veggedyr. 
Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet

SJEKK SENGEN: Sorte ekskrementer på en rammemadrass er et sikkert tegn på at det her holder til veggedyr. Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Har du sjekket hva du hadde med deg i bagasjen etter ferien? Får du det blodsugende veggedyret i hus, må du belage deg på nedfrysning av alle møbler og sprøyting av boligen innvendig.

DEL

Veggedyr kan forekomme over alt, og Tønsberg skadedyrkontroll kan fortelle at de har fjernet skadedyrene fra både campingplasser med tilhørende hytter, flere eldresenter, motell og vandrerhjem rundt om i Tønsberg og omegn. Og problemet er økende, både her i distriktet og i resten av landet, melder Folkehelseinstituttet.

Del

For omtrent to år siden ble Slagen bo- og servicesenter angrepet av veggedyr. Tre trygdeleiligheter fikk besøk av de ubudne gjestene. Samtlige måtte flytte ut.


– Det startet med at en av våre beboere fikk et utslett og plagsom kløe. Det kunne se ut som en form for allergi, så vi prøve med både salver, legebesøk og hygienesykepleier.

Etter hvert oppdaget vi at det var noe som kravlet i mørket, forteller Grethe Johnsen, virksomhetsleder i Tønsberg hjemmesykepleie.

Da hjemmesykepleien oppdaget at utslettet faktisk skyldtes dyr, ble Tønsberg skadedyrkontroll umiddelbart kontaktet.

– Alt ble totalrenset. Vi måtte vaske, sprøyte og fryse. Og beboeren måtte flytte hjem til de pårørende, oppsummerer Johnsen.

Brant sengene sine

Etter en omfattende prosess, så det ut som at Slagen bo og servicesenter var kvitt problemet. Men slik var det ikke.

– Veggedyrene spredde seg til to leiligheter til. De som bodde der, besøkte hverandre, og vi antar at veggedyrene spredde seg med klær. De rammede fikk en ekkel kløe, og det er ubehagelig med dyr, forteller Johnsen. Hun understreker at Slagen bo og servicesenter ikke har hatt veggedyr siden.

Skadedyrfirmaene får flest henvendelser fra privatpersoner.

– Vi har en familie nå som er så uheldig. Først merket barna kløe, så fikk mor også kløe, og da hun skjønte hvorfor, fikk hun helt panikk. Hun kastet sengerammene og brant dem opp. Hele huset ble tømt, og det de ville beholde, ble satt i en frysebil i en hel helg.

Lister, kanter, alt ble sprøytet før de flyttet inn igjen, forteller Aasheim om den uheldige Tønsberg familien.

Stor belastning

Kvinnen ønsker ikke å stå frem i avisen fordi veggedyrangrepet har vært svært belastende.

– Det er tilfeldig hvem som får veggdyr, det har ingen ting med hygiene å gjøre. Jeg har sett veggedyr hos alt fra den flotteste fruen til vanlige mennesker, understreker Aasheim.

Veggedyr er nattaktive insekter som suger blod fra sovende mennesker. Veggedyr spres med mennesker og følger gjerne med i bagasjen. Midlertidige overnattingssteder som hoteller, turisthytter, campingplasser, rorbuer og herberger er derfor spesielt utsatte for angrep.

Kostbart

Det kan være både en lang og dyr affære å bli kvitt de små krypene. I hvert fall 20.000 kroner vil det koste for en vanlig enebolig, anslår Tønsberg skadedyrkontroll.

– Dette er et økende problem i Tønsberg og resten av landet. Vi får flere og flere henvendelser, spesielt i etterkant av sommerferien. Det er en lang prosess og det blir fort veldig dyrt. I hvert fall 20.000 kroner, men ikke uvanlig at prislappen kommer opp i 30.000 kroner, forteller fagsjef Kjell Aasheim.

Ferske tall fra folkehelseinstituttet viser at det er en økning på 31 innrapporterte tilfeller for august i fjor til i år. (se fakta).

– Veggedyrene er i frammarsj over hele verden. Det ser ut til at det er mer veggedyr i år enn tidligere, forteller Tone Birkemoe, forsker ved folkehelseinstituttet.

– Så lenge vi er ute og reiser, så kan vi forvente at antall tilfeller av veggedyr vil øke fremover. I alle år ser vi at etter sommerferien er det en økning, forteller hun.

Artikkeltags