Mye lokal forskning på demens

FORSKER PÅ DEMENS: Overlege og doktorgradsstipendiat Lara Hvidsten (til venstre) og forskningsleder Hege Kersten. 
Foto: Bjørnar K. Bekkevard

FORSKER PÅ DEMENS: Overlege og doktorgradsstipendiat Lara Hvidsten (til venstre) og forskningsleder Hege Kersten. Foto: Bjørnar K. Bekkevard

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Distriktet vårt er ledende innen forskning på demens. Neste år starter et forskningsprosjekt på tidlig demens, såkalt frontallapp-demens.

DEL

TV-aksjonen samler i år inn penger til demensforskning, gjennom Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid.I Vestfold er kompetansemiljøet på demenssykdommer sterkt, gjennom blant annet Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, som ligger under Sykehuset i Vestfold (SiV).

Senteret skal i samarbeid med Alderspsykiatrisk fag- og forskningsnettverk ved sykehusene i Telemark og Vestfold (TeVe), starte et forskningsprosjekt som omhandler yngre personer med demens.

– Andelsmessig flere under 65 år rammes av frontallappdemens enn vanlig alzheimerdemens, sier Lara Hvidsten, overlege og doktorgradsstipendiat ved kompetansesenteret.

Kartlegger sykdommen

Frontallappdemens arter seg noe annerledes enn alzheimer- demens. Der alzheimerdemens i første rekke rammer hukommelsen, påvirker frontallappdemens i større grad personligheten, opplyser Hvidsten. Hukommelsen kan sågar være god selv om sykdommen har kommet langt.

Forskningsprosjektet skal gjennomføres i stor skala, med demenssyke fra en rekke sykehus og forskningsmiljøer, blant dem OUS Ullevål Haukeland i Bergen og Sykehuset Innlandet. Totalt involverer prosjektet 250 demenssyke og varer over to år.

– Formålet med prosjektet er å kartlegge sykdomsforløp og behov for bedre å kunne tilpasse et gode helsetilbud til yngre personer med demens og deres familier, sier Hege Kersten, forskningsleder for TeVe og forsker på kompetansesenteret.

Mange får ikke i dag et optimalt tilbud, mener hun.

– De fleste helsetilbud til personer med demens er tilrettelagt for eldre personer. De under 65 er i en annen familiesituasjon, i arbeidslivet og fysisk sprekere, sier Kersten.

I tillegg til denne forskningen, arbeider også TeVe med å kartlegge legemiddelbruken hos personer som utredes for demens.

– Pasientene vil i dag kanskje få mye medisiner man tror hjelper, men som muligens gjør ting verre. Vi vil se på hva slags medisiner som blir gitt, sier Lara Hvidsten.

Artikkeltags