Ruth er verdens nordligste ostemaker

Denne osten, laget av en Tønsberg-kvinne,  falt best i smak.

Denne osten, laget av en Tønsberg-kvinne, falt best i smak. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Ruth Uhlving har vokst opp i Tønsberg men falt pladask for Nord-Norge. Der har hun skapt verdens nordligste ysteri – med stor suksess.

DEL

Geitosten hennes ble nylig kåret til «Årets ost» på Landsutstillingen for gårdsoster.

– Jeg var helt overveldet. Det er første gang jeg deltok i konkurransen. Det er bare fantastisk og kjempeinspirerende, sier Ruth Uhlving.

Nordover

Hun er egentlig utdannet bibliotekar. Etter studiene flyttet hun fra Eik i Tønsberg til Nordreisa kommune i Troms.

– Jeg ville flytte nordover. Jeg gikk et år på folkehøgskole i Alta og fikk da se den fantastiske naturen i Nord-Norge med nærheten både til sjøen og fjell. Jeg ville søke jobb der, sier Ruth.

Nå har hun bodd i Troms i over 30 år. For 17 år siden kjøpte hun og mannen Magne Henriksen et geitebruk. Og for to år siden åpnet de eget gårdsysteri.

Glad i ost 

– Jeg er fascinert av at melk kan bli til ost. At man kan få et så flott produkt ut av melk. Vi hadde tenkt lenge på å lage egen ost, ikke bare levere melk til meieriene.

Etter noen år og flere kurs har drømmen om egen ost gått i oppfyllelse. Ekteparet innredet ysteri i et gammelt hus på gården, med modningsrom i kjelleren.

– Der har vi spesielle terrakotta fliser som vi kjøpte i Frankrike. De holder godt på fuktigheten i kjelleren og det er gunstig for modningsprosessen.

LES OGSÅ: Til seters og gjøre seg fete

Ferske råværer

Osten til Tønsberg-kvinnen er kåret til den beste norske gårdsost. Ifølge Uhlving er hemmeligheten riktig fôring av geiter og bruk av fersk melk.

– Jeg lager ost fra helt ferskt melk i motsetning til meieriene. Jeg har tro på at det gjør noe med smaken.

Geitene er på beite om sommeren og hun ser ikke bort fra at vekster i det arktiske strøket setter en spesiell smak på melken. 

– Jeg tror også det har mye å si at det er lite forurensing her. Luften er så ren, sier Ruth.

LES OGSÅ: Fikset biffen

Vil bli liten

Vil du smake på osten til Ruth, må du nok reise til Tromsø der hun leverer det meste til butikker og spisesteder. I Oslo er det én butikk som selger osten hennes. Og selv om etterspørselen er blitt enda større etter at osten fikk utmerkelsen, har hun ikke tenkt å utvide produksjonen.

– Jeg tenker ikke at jeg skal vokse og bli stor. Jeg vil fortsatt være et gårdsysteri, sier Ruth Uhlving.

LES OGSÅ: – Bønder er våre allierte

Artikkeltags