Se hva hun fant på loftet

GAMLE MINNER: Ellen Bonde Ormestad (i midten) har montert opp en utstilling hun ønsker skal gi gjensyn, glede og ettertanke. Karl Wilhelm Wefring (fra høyre), Per Evtun og Eva Standnes fra Medisinsk historielag har montert opp utstillingen på Sykehuset i Vestfold. 
Alle foto: Per Gilding

GAMLE MINNER: Ellen Bonde Ormestad (i midten) har montert opp en utstilling hun ønsker skal gi gjensyn, glede og ettertanke. Karl Wilhelm Wefring (fra høyre), Per Evtun og Eva Standnes fra Medisinsk historielag har montert opp utstillingen på Sykehuset i Vestfold. Alle foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Ellen Bonde Ormestad kastet ikke alt småtteriet hun fant under loftsopprydningen. I stedet laget hun en utstilling av alt fra rengjøringsmidler til nissegutter.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Fargerike sytråder, forskjellige vaskekoster, skibindinger og sko av papir og fiskeskinn. Ellen Bonde Ormestad fant litt av hvert da hun ryddet på loftet i barndomshjemmet og i sommerhuset.

Del på Facebook

I stedet for å avfeie dette som hverdagslivets ubetydeligheter, ønsket hun å vise det fram som nære historiske minner. Minner fra en nøysom tid der man tok vare på ting fordi de kunne komme til nytte.

BILDESERIE: Se flere bilder fra utstillingen her

Flott for demente

«Til heder og verdighet» kalte Ellen Bonde Ormestad utstillingen. Den er nå montert opp i Sykehuset i Vestfolds underetasje, i regi av Medisinsk historielag.

– Alle over 60 år vil få sterke minner her. Og utstillingen er flott for demente, fastslår opphavskvinnen.

Hun har selv opplevd hvordan mennesker som har mistet den nære hukommelsen, blomstrer opp når de kommer i kontakt med ting de husker fra hverdagslivet.

Sosialmedisin

– Dette er sosialmedisin. Ski og sport henger sammen med helse. Det gjør også rengjøring og hygiene, fastslår Per Evtun i Medisinsk historielag i det han passerer et stykke skihistorie og kommer fram til hjemmets rengjøringsmidler.

En gammel støvsuger står utstilt på gulvet under en rekke ulike vaskekoster.
Like bortenfor får Eva Standnes en aha-opplevelse.

– De helsesålene husker jeg, utbryter hun.
– De var skikkelige vonde å gå i. De hadde jeg sannelig glemt.
 

FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags