Du har sikkert gjort det mange ganger: Du skal bare sjekke mail, Facebook og de siste nyhetene før du sovner, og tar med deg den bærbare PC-en i senga. Det kan være veldig dumt.

Eltilsynet i Skagerak Nett advarer på det sterkeste mot å bruke bærbar PC i senga, og du bør også unngå å lade mobilen på nattbordet.

– Vi ser at stadig flere har med seg laptop i senga når vi er på tilsynsbesøk. Dette er brannfarlig, sier Pål Ofstad, avdelingsleder i Det lokale eltilsyn i Skagerak Nett.

Huset brant ned

I fjor brant et hus i Horten ned som følge av PC-bruk i senga. Ifølge eltilsynet har det vært tre store branner Vestfold med samme årsak.

– Vi har også sett flere branntilløp på grunn av dette. Hvis man slenger dyne eller klær over PC-en, får ikke kjøleviften nok luft. Uten lufttilgang blir datamaskinen fort varm og dyna kan ta fyr. Det er fort gjort å glemme å slå av PC-en. Det er også fare for at man kan sovne med den på, sier Ofstad.

Ofstad mener ungdommene er verstinger.

–  Når vi gjennomfører tilsyn ser vi stadig vekk at det ligger PC i senga på mange barnerom. Det utgjør en stor risiko, sier Ofstad.

LES OGSÅ: Barnehage på Nøtterøy i brann etter lynnedslag

Bekymret

Kontrollørene gjennomfører 8.000 tilsynsbesøk i området til Skagerak Nett årlig, og de ser en klar trend i at flere tar med PC-en til sengs.

– Vi er redde for den nye trenden. Nesten alle har nå en bærbar PC. Hvis man ikke er forsiktig, utgjør dette en stor brannfare, sier Ofstad.

Eltilsynet anbefaler alltid å slå av PC-en når du ikke bruker den.

LES OGSÅ: Dette huset brant to ganger i løpet av 16 timer
LES OGSÅ: Tror spotlampe startet brannen

Brannvarsler på soverommet

Med innmarsjen av PC-er, mobiler og ladere på soverommet, anbefaler brannvesenet å skaffe seg en brannvarsler på rommet du sover i.

– Hvis brannen starter mens du sover på soverommet, vil du sannsynligvis aldri våkne igjen. Med en røykvarsler blir du i alle fall vekket, sier Jarle Steinnes, seniorbranningeniør ved Vestfold Interkommunale Brannvesen.         

Ifølge ham utgjør også mobiler som lades over natten ved senga en stor brannfare.

– Det er mye brennbart materiell på soverommet, så det kan ta fyr veldig fort. Vi anbefaler å installere røykvarsler på soverommet.

LES OGSÅ: Brann på usikret komfyr i barnehagen til Benjamin (10 md.)