Tønsberg-psykiater skal vurdere Behring Breivik

Agnar Aspaas er oppnevnt som en av de tre nye sakkyndige som skal vurdere Anders Behring Breiviks mentale helse på nytt.

Agnar Aspaas er oppnevnt som en av de tre nye sakkyndige som skal vurdere Anders Behring Breiviks mentale helse på nytt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Tønsberg-psykiater Agnar Aspaas har blitt oppnevnt som en av to nye sakkyndige i vurderingen av Anders Behring Brevik.

DEL

Agnar Aspaas (56) bor i Sandefjord, men har sin praksis i Tønsberg.

Han jobbet som overlege i akuttpsykiatrien i Vestfold i ti år, før han i 2004 startet privat praksis.

LES OGSÅ: Agnar Aspaas foreslått som ny sakkyndig

Rett etter offentliggjøringen uttaler Aspaas at tvangsinnleggelse av Anders Behring Breivik kan bli aktuelt hvis han ikke vil la seg undersøke, skriver NTB.

Sammen med Terje Tørrisen

Aspaas er oppnevnt sammen med Terje Tørrissen (51), som også har bakgrunn fra akuttpsykiatrien, som overlege ved Sykehuset Innlandet på Hamar. Han har vært rettssakkyndig i blant annet i Alvdal-saken og drapene på den såkalte Dødens gård i Søndre Land.

De to har aldri samarbeidet før, og Aspaas sier til NTB han tror det kan være en fordel.

En del av kritikken mot de to opprinnelige rettssakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, er at de to hadde et for tett forhold og kjente hverandre for godt.

Aspaas sier han ikke tror den foreliggende rapporten vil bli et forstyrrende element for han og Tørrisen.

– Dette er i utgangspunktet en svært vanskelig og omfattende sak, så det at det allerede foreligger en annen rapport tror jeg ikke vil forstyrre oss så mye, sier Aspaas til NTB.

Han fastslår at de vil få det svært travelt med å få en ny rapport ferdig før rettssaken starter 16. april, skriver NTB.

Blom-Pettersen-saken

Aspaas har vært psykiatrisk sakkyndig i en rekke alvorlige straffesaker siden 90-tallet, også drapssaker. Blant annet var han sammen med psykiater Arne Thorvik rettsoppnevnt sakkyndig i drapssaken på Nøtterøy fra 2005 der Terje Blom-Pettersen drepte kona Anne Sofie.

LES OGSÅ: Uenige om bevisstløshet

I saken var de to rettsoppnevnte psykiaterne uenig med Terje Blom-Pettersens privat engasjerte psykiater, Hans Jakob Stang. Thorvik og Aspaas mente tiltalte var strafferettslig tilregnelig da han drepte kona med hammer, og at de ikke hadde funnet tegn på bevisstløshet. Dette var de helt sikre på. Stang, på sin side, kunne ikke utelukke bevisstløshet.

Artikkeltags