OSLO: 1. januar 2015 skulle en obligatorisk og forbedret tilstandsrapport på bolig vært innført. Men i siste stund trakk Eiendom Norge seg fra samarbeidet med NITO takst og Norges Takseringsforbund (NTF).

Espen Fuglesang, administrerende direktør i NITO Takst, mener at boligsalgskonflikter ofte er forårsaket av at de gamle salgsrapportene er for dårlige.

– Den gamle boligsalgsrapporten er ikke tilpasset krav og forskrifter etter dagens boligstandard. Den har ikke det strenge undersøkelsesnivået som kan avdekke skader og mangler, sier han.

LES OGSÅ: Husdrømmen ble mareritt

I de nye rapportene vil takstmann blant annet sjekke dokumentasjon, samt gjennomføre lettere gjennomgang av elektriske anlegg.

– I tilfellet Tønsbergs Blad beskriver, kunne kanskje en lettere sjekk av elanlegget av takstmann avdekket forholdene.

Denne uken varslet regjeringen at de vil jobbe med tiltak overfor takstbransjen, blant annet at takstmenn kan holdes økonomisk ansvarlig for feil i tilstandsrapporter.

Fuglesang ønsker tiltakene velkommen.

– Vi kjemper for å levere en høyere kvalitet på tjenestene våre, og jobber for at bransjen skal få økt ansvar og bli autorisert. Innad har vi kompetansen, men vi får ikke bruke den, sier Fuglesang.