Hva var den lysende gjenstanden på himmelen?

Det lysende objektet skal ha vært godt synlig over fjorden mange kvelder.

Det lysende objektet skal ha vært godt synlig over fjorden mange kvelder. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Slik forklarer forskerne det mystiske lyset over Oslofjorden de siste dagene.

DEL

(Sandefjords Blad) Lyset står stille lenge over fjorden, rett utenfor Refsnes Gods, så trekker det seg langsomt tilbake i retning Holmestrand. Dette skjer omtrent i tidsrommet 20-23-tiden, ifølge en tipser.

Ivar Moen, talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, sier at lyset ikke henger sammen med Forsvarets aktivitet.

– Jeg har snakket med de jeg mener kan være aktuelle kandidater, men det er ingen av dem som har hatt aktivitet i området som tilsier et sånt lys, sier han til Moss Avis som presenterte saken først.

Det har vært mye fokus på planeten Venus som har vært spesielt lyssterk i det siste. Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt tipper at det er denne planeten som også er observert over Oslofjorden og mener at klarværet kan ha bidratt til at planeten har vært ekstra godt synlig.

Mange lurer

Håkon Dahle som er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo er ganske sikker på at det dreier seg nettopp om Venus.

- Vi får en del henvendelser fra folk som lurer på hva dette er. Så det er absolutt noe som folk legger merke til, sier han.

Dahle mener beskrivelsen passer godt overens med hvor man kan se planeten.

Han kjenner ikke til andre himmelobjekter det kan dreie seg om.

- Nei, det er ikke noe astronomisk objekt som kan måle seg med Venus. Bortsett fra sola og månen er det det mest lyssterke objektet på himmelen. Hvis det henger der og er synlig i flere timer, kan det ikke være stjerneskudd eller sånne ting. Det kan knapt være noe annet enn Venus, sier forskeren.

LES OGSÅ: Temperaturen gjør et byks – og så kommer nedbøren

LES OGSÅ: (+) Stig og Lillian var i Longyearbyen da snøskredet gikk: – Fikk advarsel over radio.

Skylag

Astroevents skriver at Venus lyste på sitt aller sterkeste den 17. februar. Planeten har faser på samme måte som månen. Grunnen er at den går i bane rundt solen innenfor jordbanen slik at det varierer hvor stor del av dagsiden man kan se. Selv om den har blitt en smalere sigd de siste ukene, har lysstyrken økt fordi planeten har kommet nærmere jorden.

- Venus beveger seg på himmelen som sola og månen. Vi ser den fordi planeten er mellom oss og sola. Den kommer aldri veldig langt bort fra sola sett fra vårt synspunkt. Vi vil enten se den på kvelden noen timer etter at sola har gått ned, eller i øst om morgenen. Den har en atmosfære som er ganske tjukk, og er dekket av et tykt skylag. Man ser ikke ned til planeten, og skyene reflekterer sollyset godt. I tillegg er den ekstra nær oss, så derfor er den så lyssterk.

At det kan se ut som den trekker seg tilbake, skyldes at den går ned et par-tre timer etter at sola har gått ned.

- Det er en helt normal bevegelse. Det går ganske sakte, og er lett å skille fra et fly.

Grunnen til at det er mange som undrer seg over det sterke lyset nå, tror han rett og slett er at Venus er mest synlig forholdvis tidlig på kvelden.

- På høsten er den vanskeligere å se på kvelden, og mer synlig på morgenen. Men klokka fem om morgenen på høsten er det ikke så mange som bryr seg.

Artikkeltags