I 2016, på skrivebordet til Bård Andresen i Vestfold fylkeskommune, ble prosjekt Padleled Vestfold satt i gang. I juni er ideen blitt en realitet, og det markeres med åpning på Fjærholmen.

– Vi gleder oss til å dele dette. Det blir nesten som en baby som skal ut, sier Andresen.

LES OGSÅ: Svelvik blir startpunkt for Norges første sammenhengende padleled

Unik naturopplevelse

Dette blir Norges første sammenhengende padleled som gir padlerturer langs hele Vestfoldkysten. For å få et slikt prosjekt i boks er det ikke rent få mennesker som har vært involvert. Alle kystkommunene i Vestfold har deltatt – og skal vi tro Andresen har padlemiljøet i Vestfold vært avgjørende i prosessen.

Det er nemlig lokale padlere som har de beste padletipsene.

– Alle deler på hemmelighetene sine. De som padler aktivt i Vestfold finner jo fram her, men nå vil vi at flere skal kunne oppleve skjærgården på denne måten, sier Andresen.

Når han sier «på denne måten» er det ikke bare det å oppleve kysten han mener. Han har selv padlet flere av rutene i padleleden og mener det er noe helt spesielt med å være så nær vannoverflaten.

– Det er en fantastisk naturopplevelse å padle stille og rolig mellom holmer og skjær, og perspektivet 50 centimeter over vannflaten. Man ser naturen på en annen måte, sier han.

LES OGSÅ: Nå åpner snart padleleden – og forventningene er høye!

Lavterskel tilbud

For prosjektgrupper det særlig ting som har vært viktig i arbeidet med padleleden: det skal passe for alle, ikke bare de beste padlerne.

– Dette skal være et lavterskel tilbud og mange av rutene er derfor beregnet for nybegynnere, sier han, og legger til at kysten i Vestfold er godt egnet for padlere med ulik erfaring.

– I midten av fylket er skjærgården godt beskyttet, og det passer fint for nybegynnere. Nordover og sørover trenger man nok litt mer trening, forklarer han.

I et skjærgårdsfylke som Vestfold høres det kanskje rart ut at det aldri har eksistert noe padleled tidligere. Det er Andresen enig i. Med Padleled Vestfold har målet vært å samle all informasjon som er vesentlig for padleledere.

– Nå vil vi fortelle hvor man kan sette ut kajakken, finne nærmeste butikk eller toalett. Alt dette har vi samlet med kajakkøyne, sier han.

LES OGSÅ: Aldri har interessen for kajakk vært større – men nå er det snart slutt. For i år.

Bygger padlehuk gjennom vinteren

Foruten padleruter og toalettips har det vært viktig for prosjektgruppen å etablere overnattingsplasser. I padleverden kalles dette «padlehuk». Langs hele leden skal det oppføres flere padlehuk som er tegnet av arkitekter ved Biotope.

Disse vil se dagens lys mot slutten av sommerne.

– De første padlehukene begynner vi å bygge i august på Østre Bolærne og Ildverket. Gjennom høsten og vinteren blir det bygget flere padlehuk langs kysten, forklarer Andresen.

Oversikten over padlehukene, og de 92 padlerutene i padleleden blir tilgjengeliggjort i en mobilapp. I tillegg blir det delt ut kartbøker.

(Saken fortsetter etter bildet)

LES OGSÅ: Her kan padlere overnatte neste sommer

– Nå må padlemiljøet mobilisere!

Andresen poengterer at kajakkpadling har blitt mer populært i løpet av de siste årene. Nå håper han at Padleled Vestfold kan fungere som nok en inspirerende og motiverende boost for nysgjerrige og potensielle padlere.

Ved åpningen på Fjærholmen 26. juni håper han at nybegynnere tar turen.

– De som ikke har padlet før får låne kajakk og får veiledning, forteller han.

Men drømmebildet ved åpningen, det er det Vestfolds padlemiljø som må stå for.

– Jeg håper at padlemiljøet mobiliserer. Jeg vil se en slags massemønstring av padlere som tar de første padletakene sammen.

LES OGSÅ: Båten ut til helga henger i en tynn tråd