Gå til sidens hovedinnhold

Skal klare seg uten oppfølging

Artikkelen er over 6 år gammel

Denne uken sitter drapsmannen (58) i høysikringsfengsel, uskikket for prøveløslatelse. Neste uke har han sonet ferdig etter nær 30 år bak murene, og skal klare seg uten oppfølging i sitt nye, frie liv i Horten.

(Denne saken ble første gang publisert 20. mai. Den er hentet fram igjen på grunn av at den omtalte personen er siktet for voldtekt)

HORTEN: I neste uke forlater en mann i 50-årene sin celle på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Utenfor murene venter friheten og en ny tilværelse i en leilighet i Horten sentrum.

Med mindre han ber om oppfølging fra kommunen selv, skal han stå på egne ben.

Mannen er straffedømt 12 ganger, og har grove forbrytelser på rullebladet – fire voldtekter og ett drap.

Den siste voldtekten skjedde i 1993.

Fikk strengeste straff

Mens han sonet straffen for to voldtekter, ble han prøveløslatt. Da møtte han en 52 år gammel kvinne på et utested i Oslo. Senere på kvelden voldtok han henne, og kvalte kvinnen med T-skjorten hun hadde på seg.

Turgåere fant den døde kvinnen avkledd og mishandlet tidlig dagen etter. Tips fra gjerningsmannens mor ledet politiet til oppklaring av saken.

Dette kommer fram i dommen fra Eidsivating lagmannsrett fra 1994.

For drap og voldtekt ble mannen dømt til lovens strengeste straff: 21 års fengsel. Han ble også dømt til ti års sikring, men dette har en senere rettsbehandling opphevet.

LES MER: Falt mellom to stoler

Tre ganger har han blitt overført fra Ila til lavsikkerhetsfengselet Bastøy. Alle tre gangene har han brutt reglene på Bastøy, noe som har ført til tilbakeføring til det strenge regimet på Ila.

– Innsatte med lange dommer skal alltid sluses ut i samfunnet via en anstalt med lavere sikkerhetsnivå. Bryter de regler og blir sendt tilbake, prøver vi på nytt og på nytt. Det er bare i helt spesielle situasjoner at man blir sendt tilbake hit mer enn en gang. De fleste forstår reglene etter en gang, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

– Hva slags regler er det snakk om?

– Det er som regel rusmisbruk eller uakseptabel atferd, sier Bjarkeid.

Ble aldri prøveløslatt

Mannen har i løpet av de 21 årene ikke blitt prøveløslatt. Etter vanlig praksis, kan domfelt få prøveløslatelse når to tredjedeler av straffen er sonet.

– I en normalsituasjon vil en langtidsdømt få innvilget prøveløslatelse, men vi vurderer alltid om det er forsvarlig. Det betyr at vi gjennomfører tilbakeføringen til samfunnet på en betryggende måte, sier regiondirektør i Kriminalomsorgen region øst, Jon Sverre Bråthen.

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila kan ikke huske at Ila har løslatt langtidsdømte uten prøveløslatelse tidligere.

– Jeg kan ikke kommentere akkurat denne saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at i en normal situasjon sluses en innsatt ut til samfunnet via åpen anstalt. Det er særdeles sjelden at personer med lange dommer løslates uten prøveløslatelse. Jeg kan ikke huske at vi tidligere har løslatt innsatte direkte fra Ila når de har lange dommer, forteller fengselsdirektøren.

Jon Sverre Bråthen mener dette ikke er ønskelig.

– På generelt grunnlag er det uheldig at langtidsdømte ikke prøveløslates, men soner i fengsel fram til endt soningstid. Kriminalomsorgen har ikke noe alternativer til en løslatelse etter endt soningstid av en fengselsstraff, sier Bråthen.

Likevel er det ikke noe annet alternativ.

– Vi vil alltid være bekymret for dem som har sittet lenge i fengsel. Derfor er det særdeles viktig at de følges opp i kommunene, sier Knut Bjarkeid.

Ikke ettervern

Akkurat det har ikke Horten kommune forberedt seg på.

– Det er en fri mann som er ferdig sonet. Kommunen forholder seg til de vedtak som er gjort. Hvis vedkommende er beslutningsdyktig, må vedkommende selv søke kommunen om bistand. Jeg har sjekket med Nav, og formelt sett har ikke vi noe ansvar, sier helsesjef i Horten kommune Emil Hansen.

Kommunen har vært i flere møter med Kriminalomsorgen om mannen som nå løslates. Første møte var i 2012, siste i januar i år.

– Hvorfor planlegges det ikke ettervern i denne saken?

– Nei, det er ikke snakk om ettervern når man er ferdig sonet. Hadde han blitt sluppet ut på prøve to år før tiden, hadde det vært noe annet. Møtene vi har hatt har bare vært uformelle samtaler.

– Så han vil ikke få noen oppfølging?

– Han har ikke selv bedt om noen oppfølging. Vi har funnet en leilighet som han kan disponere. Og så vil det legges til rette for daglige aktiviteter på Blåkors. Der kan han spise og snakke med noen folk, sier Hansen.

Tønsbergs Blad har kontaktet mannen på Ila, men han ønsker ikke å uttale seg i saken. Hans advokat har dette å si:

– Lagmannsretten har sagt at det ikke er fare for gjentakelse. Vi kan ikke spå fremtiden, utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier mannens advokat Ann Turid Bugge.

Politiet i Horten opplyser til Tønsbergs Blad at de er kjent med saken, men at de ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

FLERE SAKER PÅ TB.NO:

■ – De utsetter andre for fare
■ Falt av moped
■ Dopet ned kvinnen som ammet barnet hans

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.