Det første bildet til høyre viser lesehodene de monterer inn i minibanken for å stjele kortinformasjonen. Nederst til høyre i det store bildet er et lite webkamera med USB-kontakt som kan filme når kortbrukeren slår inn PIN-koden.

De andre bildene til høyre viser en bunke på til sammen 52 blanke kort, og en kortleser som brukes for å bringe den tappede informasjonen over på kortene. Det siste bildet er verktøyet de tre polakkene hadde med seg for å få montert det såkalte skimmingutstyret, skriver Sandefjords Blad.

Del

LES OGSÅ: Dekk til koden din

Komplett utstyr

I tillegg hadde de en PC og programvare, som gjorde det mulig å produsere kopier av kort de hadde skaffet seg PIN-kode til.

– Det er rettens oppfatning at det beslaglagte utstyret, samlet sett, utgjorde et komplett eller tilnærmet komplett skimmingutstyr, heter det i dommen mot to av polakkene.

Skimmingutstyret framstår som komplett, helt ned til den minste skrue og ledningsstump.

– Det ser ut som de har alt de trenger for å tappe og forfalske kort, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor.

LES OGSÅ: Polakker kunne filmet minibanker

Nye metoder

Skimming ble nesten borte i 2006, da minibankene fikk montert antiskimmingsutstyr. I fjor kom skimmerne tilbake, med nytt utstyr og nye metoder.

– Det ser ut til at disse har det nye utstyret, sier Kvalheim.

Det er svært effektivt: I Oslo klarte kortsvindlere å få ut 374.000 kroner med kortinformasjon de tappet i løpet av åtte timer en dag i juli i år.

I Vestfold ble det avslørt skimmingsutstyr på to JET-stasjoner i Larvik i fjor.

To polakker, 33 og 34 år, ble dømt til henholdsvis 11 og 12 måneders fengsel for besittelse av dette skimmingutstyret. En tredje polakk kom seg unna, og er fortsatt på frifot.

LES OGSÅ: Tappet konto for 16.300 kroner

Usikre på om utstyret var straffbart

Politiet var usikre på om besittelse av utstyret var straffbart, og pågrep derfor ikke den ene polakken. De to andre kunne holdes tilbake, fordi de også hadde mindre mengder narkotiske tabletter på seg. Det beslaglagte utstyret, inkludert alt verktøy, ser ut som et ferdig byggesett for kortsvindlere.

– Det er mye som tyder på det er slik det foregår. Det vi har hørt er at kriminelle selger kompetanse til hverandre på denne måten, sier Knut Kvalheim.

De tre polakkene ble dømt etter en gammel paragraf som gjør det ulovlig å oppbevare utstyr til forfalskning.

Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook: