Mener politiet bør involvere seg

Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll mener kattene i Re er blitt forgiftet med vilje.

Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll mener kattene i Re er blitt forgiftet med vilje. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

RE: Skadedyrbekjemper Kenneth Ervik mener flere katter kan være forgiftet med vilje.

DEL

Tønsbergs Blad skrev tidligere denne uken at flere katter har dødd en smertefull død etter å ha blitt forgiftet i Bergsåsen i Re. Både katteeiere og veterinærer frykter at noen har forgiftet kjæledyrene i nabolaget med vilje.

Så langt har ikke politiet i Indre Vestfold ville involvere seg i saken. Kenneth Ervik, skadedyrbekjemper i Tønsberg Skadedyrkontroll, mener det er stor sannsynlighet for at kattene i Re har blitt forgiftet med vilje.

– Det må store doser muse- og rottegift til for at så mange katter skal dø på så kort tid. Det er usannsynlig at dette dreier seg om uforsiktig bruk av gift, forteller Kenneth Ervik til tb.no.

Han mener politiet bør åpne for å etterforske saken.

– Om det er noen som bevisst forgifter katter er dette en politisak. Jeg mener politiet bør involvere seg, forteller Ervik til tb.no.

BAKGRUNN: Nabolag frykter at noen forgifter kattene deres

Etterlyser hjelp fra det lokale politiet

Hilde Gjengaar, som i forrige uke måtte avlive katten «Turbo» på grunn av forgiftning, vil i likhet med Ervik at politiet skal se på saken. Hun etterlyser hjelp fra politiet. Senest på mandag forsøkte flere av katteeierne i Re å involvere politiet, men politiet skal ha bedt katteeierne å gå til avisen.

– De var veldig klare på at de ikke kunne gjøre noe og at saken ikke kunne anmeldes. Dette var fordi vi ikke hadde noen mistenkte i saken. Jeg mener også at politiet bør involveres, sier Gjengaar.

Torgeir Ødegaard ved Indre Vestfold lensmannskontor forklarer at de ikke har fått inn noen tips eller andre henvendelser etter å ha blitt gjort oppmerksomme om saken.

– Kan det bli aktuelt å se på saken om naboene og katteeierne mistenker en eller flere personer?

– Da får vi eventuelt komme tilbake med en uttalelse, sier han.

LE MER: Denne fant Håvard (16) i Frodeåstunnelen

SE VIDEO: Ni katter har blitt funnet syke eller døde i samme boliglag i Re.

 

Feil bruk av gift kan forgifte dyr

Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll forteller til tb.no at han ikke kan utelukke at kattene har fått i seg gift ved et uhell. For at det skal ha skjedd må kattene ha fått i seg muse- og rottegift som har blitt satt ut ubeskyttet.

– Blir gift brukt på feil måte kan det føre til at dyr blir syke eller forgiftet. De kan også bli syke om de spiser mus eller rotter som har fått i seg gift, men da er de nødt til å spise hele gnageren, inkludert magesekken, sier Ervik.

– De fleste kattene spiser ikke opp hele musen med magesekk og alt, forteller skadedyrbekjemperen.

LES OGSÅ: Skadedyrbekjempere fra Tønsberg i TV-program

– Det kan like så godt være musegift

Ingen av kattene som er blitt funnet syke eller døde har blitt obdusert. Det er derfor ikke fastslått hva slags gift kattene kan ha fått i seg, men én av veterinærene forteller at de mistenker at kattene kan ha fått i seg rottegift.

– Vi kan ikke stille noen eksakt diagnose, men vi mistenker at det er rottegift. Symptomene er like, sier dyrlege Gro Jahren ved Dyreklinikk 24.

Kenneth Ervik er enig i at symptomene er like, men påpeker at kattene også kan ha fått i seg musegift. Han forklarer til tb.no at muse- og rottegift ofte består av de samme stoffene og at de ofte brukes sammen.

– Musegift blir brukt oftere enn rottegift. Dette er fordi mus er et større problem. Så de som legger ut musegift bør også være oppmerksomme på at dette kan forgifte katter og andre dyr, sier han.

Slik blir du kvitt dem – med og uten gift

Skadedyrbekjemperen som for tiden er å se i «Rottejegerne» på TV2 Zebra har flere forebyggende tiltak for å holde gnagere unna huset:

■ Tett igjen hull og åpniner hvor det er mulig å trekke inn i bygg og hus.
■ Fjern ting som gjør at gnagere trives: f.eks. vegetasjon nær bygg
■ Fjern mat, søppel og kompost. Dette kan tiltrekke mange gnagere.

Bekjempelsestiltak mot gnagere uten muse- og rottegift:

■ Sett opp musefelle/klappfelle eller levendefangende feller.

Bekjempelsestiltak mot gnagere med muse- og rottegift:

■ Bruk sikre åtestasjoner med åte i hardplast eller metall.
■ Åtestasjonene skal være festet fast i bakken eller veggen.
■ Åtestasjonene skal også være låst slik at de ikke kan åpnes.

– Forsøk alltid å bekjempe mus og rotter uten gift. Skal du bruke gift, bruk hodet og sunn fornuft. Gift skal ikke være tilgjengelig for mennesker eller andre dyr, forteller skadedyrbekjemperen til tb.no.

Artikkeltags