Kvinne dømt til fengsel etter machete-tyveri

Artikkelen er over 2 år gammel

Kvinnen stjal for tusenvis av kroner, og ble tatt med narkotika i sentrum.

DEL

I løpet av en toårsperiode ble en kvinne i 40-årene fra Tønsberg tatt for å ha stjålet fra ulike butikker ikke bare én, men sju ganger. Kvinnen stjal alkohol, en machetekniv, klær, sko, veske, mat og hudprodukter til flere tusen kroner.

I tillegg ble hun i Sandefjord i fjor sommer tatt med elleve Xanax-tabletter, som inneholder det narkotiske stoffet alprazolam.

Etter de mange lovbruddene ble kvinnen siktet for tyveri, og ulovlig oppbevaring av narkotika. Nå er hun fengselsdømt.

LES OGSÅ: Stjal smykker fra kvinne han jobbet for – kjørte med svært høy promille

Skjulte tyverivarer i vesken

Tyveri-serien begynte da kvinnen stjal rensegelé fra et apotek i Tønsberg, sommeren 2016. Få uker senere stjal hun varer fra en matforretning. Desember samme året ble kvinnen tatt for tyveri av en genser, en veske og et par sko som hadde en samlet verdi på 1.697 kroner.

I retten hevdet kvinnen at hun ikke mente å ta med seg varene ut av butikken, som ligger i Tønsberg sentrum, men at hensikten hennes hadde vært å ta en ekstra runde i butikken og da legge fra seg varene.

Et vitne forklarte i retten at situasjonen var noe annerledes. Her ble det klart at kvinnen hadde lagt de stjålne varene ned i medbrakte poser i kvinnens veske. Vitnet forklarte at skoene lå helt nederst i vesken, omringet av andre gjenstander. Ut fra dette skal det ha vært tydelig at kvinnen forsøkte å skjule skoene i vesken.

Kvinnen forsøkte i denne sammenhengen å forklare at genseren tilhørte henne fra før – men dette ble motbevist da man fant prislappen på genseren. Videoovervåkingskamera fra butikken viser også at kvinnen prøvde genseren i butikken.

LES OGSÅ: Nå er det høysesong for frekke biltyveri

Vodkaflaske ramlet ut av vesken

I fjor sommer, i august 2017, ble kvinnen tatt på fersken da hun forsøkte å stjele vodka fra Vinmonopolet i Tønsberg sentrum. Også her ble en vitneforklaring avgjørende i retten.

Kvinnen forklarte i retten at hun holdt flasken i hånden i kassekøen på Vinmonopolet, og ventet på å betale.

Vitnet, en av Vinmonpolets kasseekspeditører, forklarte at kvinnen var på vei forbi kassen. Vitnet stoppet kvinnen, og da ramlet vodkaflasken ut av vesken hennes.

I denne sammenhengen ble det også funnet flere herresokker og to gensere fra en klesforretning på Farmandstredet. Begge genserne hadde hullskader, som tydet på at tyverialarmene var blitt revet av.

LES OGSÅ: Lånte henger for å stjele metervis med stålrør

Stjal machete – tatt på fersken av politimann

Få dager etter tyveriforsøket på Vinmonopolet i Tønsberg, ble kvinnen tatt på fersken da hun forsøkte å stjele fra en butikk i sentrum. Denne gangen var det en politiførstebetjent som var vitne til tyveriforsøket.

Politiførstebetjenten forklarte i retten at han så kvinnen stjele en machete fra butikken, ved å stikke den «ned i bukselinningen bak kåpen hun hadde på, slik at den lå inntil ryggen, men dekket av kåpen.»

Da kvinnen gikk ut av butikken gikk tyverialarmen, og hun ble forsøkt stanset, men løp fra stedet. Da hun til slutt ble stanset ble det funnet elektronisk utstyr stjålet fra forretningen i en pose hun hadde med seg. Macheten ble for øvrig ikke funnet.

LES OGSÅ: Færre tyverier, flere overgrep – 73 overgrep mot barn anmeldt i fjor

Fengselsdømt

Det fremkommer av rettsdokumentet at slike hendelser i utgangspunktet regnes for å være mindre tyveri, det som tidligere het naskeri. Men, «antallet og hyppigheten av forholdene og mønsteret i måten tyveriene skjedde på» gjør at hendelsene bedømmes som tyveri.

Det heter seg også i rettsdokumentet at retten finner det nødvendig at kvinnen «må møtes med en følbar reaksjon». Kvinnes straffes med 30 dager ubetinget fengsel, og 45 timer samfunnsstraff.

LES OGSÅ: Ble syk og mistet jobben – da eskalerte lovbruddene

Artikkeltags