Så mye koster dårlig oppførsel på byen

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Ikke alle kvelder på byen blir som planlagt, og julebonusen kan fort ryke hvis du oppfører deg dårlig på byen. Her er prislista.

DEL

Selv om de heldigvis er unntaket som bekrefter regelen, er ikke alle i like god stand til å beholde takt og tone når øl- eller vinglassene har nådd et uhåndterbart antall. Selv om noen kanskje våkner opp forferdet over egen oppførsel dagen etter, er det sjelden noe sjokk for politiet at ellers så glade utelivsgjester både urinerer, truer, slår og stjeler når promillen står i taket.

Julebordsesongen er naturlig nok ikke noe unntak, snarere tvert imot. Tb.no ba politiinspektør i Vestfold politidistrikt Tønsberg, Ole Bjørn Sakrisvold, om å ramse opp hva det faktisk kan koste deg bokstavelig talt å slå deg løs på byen. (Se hele lista nederst i saken).

For å slå en annen person kan du nemlig bli belønnet med en bot på 10.000 kroner og oppover, alt etter hvor godt du treffer. Får du inn en innertier og personen du slår blir skadet, risikerer du å ende med ubetinget fengsel.

– Å slå en politibetjent eller annen offentlig tjenestemann anbefales heller ikke, snarere tvert imot. Her kan du ende med en ubetinget fengselsstraff på minst 21 dager, forteller Sakrisvold.

LES OGSÅ: Det bar rett i arresten

– Ingenting er skrevet i stein

Sakrisvold understreker at alt det tas en konkret vurdering i hvert enkelttilfelle før politiets nedlegger påstand om straff eller utmåler straff i et eventuelt forelegg.

– Det finnes grader av alt, ingenting er skrevet i stein. Slår du for eksempel noen, vil straffenivået påvirkes av følgene av slaget, om du brukte et farlig redskap eller ikke, eller andre forhold, forteller han.

Det er ikke bare fysiske utskeielser mot andre som straffer seg. Det er nemlig nok å true. Framsetter du trusler om handlinger som kan gi mer enn seks måneders fengsel, får du normalt i mildere tilfeller bøter og deretter helt opp til ubetinget fengselsstraff. Drapstrusler gir normalt fengsel. Om straffen blir betinget eller ubetinget, kommer igjen an på graden av alvor i det du truer med, situasjonene rundt truslene og hva du eventuelt måtte ha på rullebladet fra før.

Dyrt ikke å forlate stedet

Har politiet fått nok av din tankeløse oppførsel, vil du kanskje bli beordret om å forlate stedet. Nekter du, eller returnerer, vanker det bot på minst 8.000 kroner.

Drar ned buksa på offentlig sted og blotter deg, kan du regne med minst 6.000 kroner i bot. Andre reaksjoner kan også forekomme, avhengig av hvor du blotter deg og hvem du gjør det overfor.

LES OGSÅ: Mye bråk og slåssing i natt

Det er med andre ord dyrere å blotte seg enn å forlate et sted du ikke er ønsket av politiet.

– Grunnen til at det er i utgangspunktet dyrere ikke å etterkomme pålegg om å fjerne seg enn å blotte seg, er at førstnevnte er et problem vi ser mye oftere og at offentlige tjenestemenn som skal håndheve ro og orden er avhengig av at slike påbud overholdes. Dette gjelder enten man er enig i påbudet eller ikke, og uansett om man oppfatter dette som urettferdig der og da. Pålegget gis særlig for å hindre bråk og straffbare forhold. Vi må fortelle befolkningen at det blir dyrt om de nekter å forlate et sted politiet vil ha dem bort fra. Blotting er vel heller ikke så attraktivt nå om vinteren, forklarer Sakrisvold.

Fikk over 10.000 kr i bot for urinering

Ønsker du ikke å gå blakk inn i det nye året, er det også lurt å holde seg til du kommer til nærmeste toalett enn å ta seg til rette andre steder.

– Vi gir bøter på 2.000 kroner og oppover for dette. Noen har fått over 10.000 kroner i bot, sier Sakrisvold.

Hvis du tisser på ruter eller politibiler i vinterhalvåret slik at det i tillegg fryser, blir politiet med andre ord lite imponert.

LES OGSÅ: Rådhus tilgriset med avføring

– Bøtesatsene er greie

Aina Smith fra Tønsberg er på julebord med venninnegjengen. Hun er ikke selv redd for å gå i baret, og synes straffenivået for bråk og utagering jevnt over er fornuftig.

– Vi er bare ute for å kose oss og er vel ikke veldig redde for å få noen av disse bøtene. Men at noen tisser ute synes jeg egentlig ikke er så fryktelig farlig, så lenge de gjemmer seg bort litt, sier hun.

Glenn Gla Lanes fra Tønsberg sier han har førstehåndserfaring med noen av punktene på lista, og mener politiet burde bruke skjønn og la folk slippe med en advarsel om overtredelsene ikke er alvorlige.

– Det burde ikke være noen stor sak om man blir tatt med en øl på offentlig sted. Men det burde selvsagt svi om man trosser politiet og ikke gjør som man blir bedt om, sier han.

– Når det kommer til tagging og tilgrising, er jeg tilhenger av samfunnsstraff. Folk som blir tatt for slikt, burde bli satt til å rydde opp etter seg slik at det følger litt flauhet med straffen, mener Lanes.

Rikke Svele fra Holmestrand hever heller ikke på øyebrynene av straffenivåene, men synes det er for få offentlige toaletter i byen.

– Det gjør jo at mange heller bare velger å tisse ute når de har fått litt å drikke, sier hun.

PS: Tatt for urinering

Klokken 04.05 natt til lørdag ble en tønsbergmann i 30-årene observert av en politipatrulje mens han urinerte på en butikkvegg. 

– Mannen ble anmeldt for dette forholdet, opplyser Petter Aronsen, operasjonsleder ved Vestfold politidistrikt.

Prislisten:

Her er hele prislisten for ugagn på byen og ellers i det offentlige rom (straffene kan variere alt etter forholdene rundt ugjerningen):

Vold mot person: 10.000 kr og oppover
Vold mot offentlig tjenestemann: Ubetinget fengsel på minst 21 dager
Trusler mot person: Fra 6.000 kroner og oppover til fengsel
Trusler mot offentlig tjenestemann: Normalt fengsel men kan avvikes noe oppover og nedover, avhengig av den konkrete situasjonen
Sjikane mot offentlig tjenestemann: fra 8.000 til fengsel.
Nekte å etterkomme pålegg om å fjerne seg: Fra 8000 kr og oppover
Blotting: Fra 6.000 kr og oppover til fengsel
Urinering: Fra 2.000 kroner og oppover
Nytelse av alkohol på offentlig sted: Fra 2.000 kr og oppover. Blir fort 4.000 hvis du fortsetter å drikke etter advarsler om å slutte
Ulovlig oppskyting av fyrverkeri: 5.000-10.000 kr, alt etter alvorlighetsgrad. Kan også vurderes strengere
Graffiti/tagging: Fra 4.000 kr og oppover samt erstatningskrav som fort kan beløpe seg til mange tusen
Tilgrising: 2.000 kr
Å nekte å oppgi personalia: 3.000 kr
Besittelse av kniv: 8.000 kr samt inndragning av kniv eller annen farlig gjenstand
Snike seg inn på steder du ikke har noe å gjøre: 5.000 kr
Misbruk av ID, f.eks. falsk legitimasjon på utesteder: 2.000-4.000 kr
Naskeri: 2.500 kr. Tar du store verdier, oppgraderes forbrytelsen til tyveri og straffen blir strengere

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken