Fant «stakemine» på Vallø: – Relativt ufarlig

Artikkelen er over 1 år gammel

Minen som ble funnet på Vallø er tatt hånd om av Forsvaret og fraktet vekk.

DEL

I 17-tiden onsdag ettermiddag meldte politiet at faren var over.

– Forsvaret har vært på stedet og tatt med seg minen, som var en «stakemine» og relativt ufarlig. De vil detonere denne på militært område, melder Politiet i Sør-Øst på Twitter.

Funnet ble gjort klokken 08.40. Det var arbeidere på stedet som oppdaget minen. De ble bedt om å forlate området og en politipatrulje rykket ut for å holde vakt. Ingen andre ble evakuert.

– Vi har tatt bilder av minen og sendt disse til Forsvaret. Om de kommer for å bistå eller kun rådfører oss vet vi ikke ennå, fortalte operasjonsleder Trond Egil Groth onsdag formiddag.

Et par timer senere opplyste politiet at forsvarets eksperter hadde sett på bildene av gjenstanden og anså den ikke som en umiddelbar fare, så lenge den lå i ro.

Fant bombe

Det er bare et par uker siden det siste ble funnet en bombe på Vallø. Da måtte flere beboere i området evakueres.

Bomben ble til slutt fraktet til Høyjord hvor den ble destruert.

En antipersonellmine, som ble funnet onsdag, er en landmine som er konstruert for å skade mennesker. Ifølge Norsk Folkehjelp er denne type miner laget av plast, metall eller andre materialer: «De inneholder eksplosiver og noen ganger biter av metall eller andre gjenstander som er ment å føre til ytterligere skade. De kan aktiveres ved direkte trykk ovenfra, fra trykk mot en tråd festet til en trekkbryter, eller ganske enkelt ved at en person befinner seg innenfor en forhåndsdefinert avstand.»

Artikkeltags