Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister

Tor Mikkel Wara går av som justisminister og går ut av regjeringen, fortalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tor Mikkel Wara går av som justisminister og går ut av regjeringen, fortalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

DEL

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt. Wara går formelt av i statsråd fredag.

– Dette er en krevende sak som jeg skulle gjerne vært foruten. Jeg vil takke Tor Mikkel Wara for den innsatsen han har gjort. Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi er kommet til nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen, sa Solberg på pressekonferansen torsdag.

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Avgjørelsen var fullt og helt min egen, sa Wara.

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013.

Wara gikk ut i permisjon for snart to uker siden etter at PST tok ut siktelse mot hans samboer for å ha diktet opp en trusselhendelse utenfor parets bolig. Torsdag ble samboeren mistenkt for samtlige hendelser utenfor huset i kjølvannet av teateroppsetningen «Ways of seeing», der et bilde av boligen er brukt.

Wara ble utnevnt til justisminister i april i fjor etter at partifelle Sylvi Listhaug mistet stortingsflertallets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook.

I januar ble ansvaret for integreringspolitikken flyttet fra hans departement til Kunnskapsdepartementet.

FFrps justisministre de siste årene

Siden Fremskrittspartiet gikk inn i regjering i 2013, har fire Frp-justisministre gått av.

■ Anders Anundsen var historiens første Frp-justisminister da han ble utnevnt som statsråd i Erna Solbergs regjering 16. oktober 2013. I desember 2016 ba han selv om å få gå av som justisminister.

■ Per-Willy Amundsen overtok nøklene til Justisdepartementet 20. desember 2016 og satt som statsråd fram til 17. januar 2018.

■17. januar 2018 tiltrådte Sylvi Listhaug som justisminister, men hennes periode varte bare fram til 20. mars samme år.

■ Tor Mikkel Wara ble utnevnt til justisminister 4. april 2018. 14. mars 2019 ble han innvilget permisjon etter at hans samboer ble pågrepet av PST og siktet for å ha tent på ekteparets bil natt til 10. mars. Den 28. mars varslet han at han går av.

(©NTB)

Fakta om hendelser ved Tor Mikkel Waras hus

■ Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

■ 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

■ 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

■ 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

■ Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

■ Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».

■ Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for.

NTB

Artikkeltags